Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu hyllas Billström av Sverigedemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I sociala medier rasar kritiken mot Tobias Billströms uttalande om att det inte är "blonda och blåögda" som gömmer papperslösa.  

Men alla är inte kritiska. Sverigedemokraterna menar att Billström är på rätt spår och undrar hur länge han kan sitta kvar i regeringen.

– På punkt efter punkt tvingas han företräda en politik som han uppenbarligen inte tror på, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Samtidigt går MUF:s ordförande ut i Metro  och kräver en ursäkt från M-ministern. 

Kritiken mot migrationsminister Tobias Billström (M) är stor efter hans uttalande i Dagens Nyheter om att de flesta papperslösa "bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda".

Sverigedemokraterna väljer dock att försvara migrationsministern. I ett pressmeddelande säger partiledaren Jimmie Åkesson att han tror att Billström i artikeln försöker säga att den illegala invandringen bidrar till ett "parallellsamhälle": 

– Att verksamheten med att gömma människor utan tillstånd ofta inte alls handlar om medborgare som drivs av välvilja. Det kan handla om nätverk som tjänar stora pengar på att låta dessa människor arbeta till mycket låg ersättning under slavliknande arbetsförhållanden.

Åkesson undrar hur länge Tobias Billström kan fortsätta att ingå i Reinfeldts regering.

– På punkt efter punkt tvingas han företräda en politik som han uppenbarligen inte tror på. Han säger att han vill se över "volymerna" av invandringen till Sverige. Han har gjort klart att även negativa beslut i asylärenden verkställas i högre utsträckning. Samtidigt företräder han en regering vars beslut går i motsatt riktning, säger han i pressmeddelandet.

Även Sverigedemokraten Kenth Ekeroth är positiv efter att ha läst artikeln i Dagens Nyheter. På Twitter skriver han: 

"Billström är vettig ibland faktiskt. Ok, han gillar massinvandring men här har han rätt inställning". 

En som tar avstånd från Billströms uttalande är riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD): "Migrationsministern: "blonda och blåögda gömmer inte flyktingar" Vad är detta för människosyn?", skriver hon på det sociala nätverket Instagram.

Szyber säger till Expressen.se att uttalandet i DN får stå för Billström, det är ingenting som alliansen ställer sig bakom. 

– Det sänder inte ut bra signaler.  Det var som någon skrev på Twitter, om det hade varit en SD-politiker med partiets nolltolerans mot rasism, hade den politikern kunnat uttala sig så här?, säger hon till Expressen.se.

Tycker du att Billström bör avgå?

– Det är upp till Moderaterna att bestämma om han kan sitta kvar. Men om han som migrationsminister har svårt att stå bakom alliansens överenskommelser tycker jag det är klart problematiskt. 

Efter Billströms ursäkt på måndagen skriver Caroline Szyber på sms till Expressen.se:

– Bra med förtydligande från honom och att han förstår att det var olyckligt uttryckt. 

Även Moderata ungdomsförbundets ordförande, Erik Bengtzboe, är kritisk mot Billströms uttalande. Han kräver att ministern ber om ursäkt och förklarar vad han menade. Bengtzboe skriver i ett sms till tidningen Metro: 

"Det är inte ett acceptabelt sätt att uttrycka sig på. Jag förstår helt ärligt inte vad hår eller ögonfärg skulle ha med något av detta att göra."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.