Annika Billström är avundsjuk på hur obyråkratiskt kinesiska politiker kan jobba.
Annika Billström är avundsjuk på hur obyråkratiskt kinesiska politiker kan jobba.

Nu hyllar Annika Billström terrorns Kina

Publicerad
Uppdaterad
Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s) är djupt imponerad av utvecklingen i Kina.
- De har ett starkt ledarskap och det är raka rör, säger hon.
Carl Söderbergh, generalsekreterare för Svenska Amnesty, är inte imponerad av Billström.
- Regimens senaste vapen i jakten på oliktänkande är mobila avrättningsenheter. Billström är aningslös, säger Söderbergh.
Billström är i Kina tillsammans med en delegation från näringslivet, ledd av finansmannen Jacob Wallenberg. Efter några dagar i Shanghai är den socialdemokratiska toppolitikern avundsjuk på hur obyråkratiskt kinesiska politiker kan jobba. - Det är en helt annan mentalitet här. Här vågar man bjuda in världsledande företag som Siemens och många andra och använda deras kunskap och erfarenheter. Så borde vi också arbeta i Stockholm och i Mälardalen. Vad kan Stockholm lära av regelverket i Kina?- Vi har plan och bygg, miljöbalken, ja, du vet, ett mycket starkt regelverk. Här är det raka rör.

Regionen enas

- Om vi i Stockholm vågar ta till oss inspirationen som kommer utifrån kan vår region enas för nationens utveckling. Är det bättre samarbete mellan politiker och näringsliv i Shanghai än i Stockholm? - Tveklöst är det så. Hur ser styrelseskicket och ledarskapet ut i Shanghai? - Först trodde jag att Shanghai var kommunistiskt styrt. Va?!? - Ja, så är det också förstås, i en formell mening. Hur är det i praktiken då? - Vad man kan säga är att det kommunistiska partiet är mer förvaltningsapparaten. Här har de marknadsekonomi, en enorm tillväxt och stor vilja till fortsatt utveckling. Kommunist-Kina kränker mänskliga rättigheter, torterar och dödar sina medborgare. Har du diskuterat detta med någon av värdarna? - Nej, jag har inte kommit i kontakt med den problematiken än. Men som finansborgarråd i Stockholm och socialdemokrat har jag den filosofin att jag vill hellre föra en dialog och samtal med enpartistater än att vända dem ryggen. Är det lättare för din kollega i Shanghai att få igenom sin vilja än vad du har i Stockholms stadshus? - Ja, det tror jag. Vi bodde nu i en stor stadsdel som har förändrats totalt på åtta år. Där fanns tidigare åkermark och risodlande bönder. Nu är allt borta och en ny stadsdel har växt upp. - Så skulle vi aldrig kunna exploatera nya områden i Stockholm eller i Sverige. Vart har bönderna tagit vägen? - Det har jag inte fått något svar på. Carl Söderbergh i Amnesty fruktar för att Annika Billströms uttalande spelar den kinesiska regimen rakt i händerna. - Hennes aningslösa uttalanden kan av diktaturen ses som ett erkännande av deras linje när det gäller mänskliga rättigheter. - Man måste vara påläst när man reser till Kina. Det är viktigt att man har civilkurage att ta upp frågor om mänskliga rättigheter.

Order av regimen

Enligt Amnesty så förflyttas, torteras och dödas kineser på direkt order av regimen. - Det är faktiskt så att den kinesiska regeringen inte använder den ekonomiska utvecklingen till att förbättra, utan till att försämra de mänskliga rättigheterna, förklarar Carl Söderbergh. - Det senaste är att man inrättat mobila avrättningsenheter. Så nu kan ännu fler dödas av regimen på ett praktiskt sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag