Här är kartorna som visar skräckscenariot.
Här är kartorna som visar skräckscenariot.

Nu hotas vi av klimatet

Publicerad
Uppdaterad
Värmeböljor, stormar, översvämningar och torka - nu slår forskare larm om hur klimatförändringarna drabbar Sverige.
Växthuseffekten kommer ge extrem torka på sommaren och vattensjuka träskmarker vintertid.
Här är kartorna som visar skräckscenariot.
- Ju fortare vi drar i nödbromsen desto bättre, säger klimatforskare Gunn Persson på SMHI.
Växthuseffektens konsekvenser går inte att stoppa, enligt forskare. Även om vi skulle förhindra koldioxidutsläppen är skadorna där för evigt. Klimatet kommer att bli betydligt varmare och mer extremt. Vi har redan märkt förändringarna, och om bara 70 år kommer regnen vara än våldsammare, havsnivån höjs och landområden försvinner enligt en rapport från FN:s klimatkommitté. - Det är framför allt på vintern som nederbörden kommer att bli ett problem. Samtidigt kommer vi att få mer torka och fler skogsbränder, säger Gunn Persson.

"Vi hinner inte anpassa oss"

Värmeböljorna blir allt fler. Och vi kommer att drabbas hårt. - Risken är att vi nordbor inte hinner anpassa oss till värmen. Dessutom kommer sjukdomsbilden att förändras eftersom faunan påverkas. Skadedjur som råttor och coloradoskalbaggen kan spridas och våra skogar kan drabbas av greminellaepidemier. Fästingar och mygg blir allt fler.

Kusterna kan dränkas

Havsnivån kommer att höjas upp till nio decimeter på 100 år. I norra Sverige orsakar det inte något problem, eftersom landhöjningen är densamma. Kusterna i södra Sverige kan däremot dränkas i vatten. Dessutom är stora områden i Mälaren, Vänern och runt älvarna i riskzonen. I Kristianstad håller man på att förbereda sig för översvämningarna genom att bygga skyddsvallar.

Forskning saknas

- Frågan är om de räcker i framtiden. Om skydden skulle brista kommer stora delar att ligga flera meter under vattnet. Även deras sjukhus, säger Gunn Persson. Hon menar att forskning om effekterna saknas. - Den största faran är att vi inte vet hur det kommer att bli. Vi måste veta hur vi ska anpassa oss till det nya klimatet eftersom all infrastruktur, byggnationer, järnvägar och sjukvård kommer att påverkas, säger Gunn Persson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag