Nu hotas svenskar
i Vitryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter nalle-regnet över Vitryssland har den diplomatiska krisen eskalerat ytterligare. Nu hotas svenskar i Vitryssland, enligt svenska utrikesdepartementet.
Foto: Viktor Drachev

Den diplomatiska krisen mellan Vitryssland och Sverige blir allt större.

Hot riktade mot svenskar i Vitryssland har inkommit till Sveriges ambassad i huvudstaden Minsk.

Nu uppmanas svenskar till försiktighet i landet.

- Svenskar uppmanas att undvika exponering av svenska igenkänningstecken, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.

Vitryssland har som bekant valt att utvisa Sveriges ambassadör i Minsk, Stefan Eriksson, och har dessutom bestämt att ta hem sin personal från den vitryska ambassaden i Stockholm. Den diplomatiska brytningen är därmed i det närmaste total.

Brukar vara tryggt

Nu har dessutom den svenska ambassaden i Minsk mottagit hot riktade mot svenskar i allmänhet i Vitryssland. Det har fått ambassadpersonalen att agera.

- Vitryssland brukar vara ett tryggt resmål. Med anledning av den senaste tidens händelser, där bland annat Sveriges ambassadör utvisats från Vitryssland, finns det anledning att som svensk nu vara extra vaksam och iaktta försiktighet när man reser och vistas i landet, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.

Ambassaden i Minsk skriver på sin hemsida att svenskar uppmanas att undvika exponering av svenska igenkänningstecken på till exempel kläder.

Ett tiotal svenska medborgare är bosatta i Vitryssland och cirka 3 500 besöksvisum utfärdas varje år, enligt UD.

SÅ STYR HAN LANDET MED JÄRNHAND

Riggar valen

Valfusk. Efter presidentvalet 2010 slog polisen i Minsk ner de stora demonstrationerna mot det uppenbara valfusket. Och möjligheterna för medborgarna att utse sina egna företrädare blir mindre och mindre.

Tystar det fria ordet

Friheten stryps. President Alexander Lukasjenko stryper yttrande-, press-, och föreningsfrihet. Våld används mot dem som protesterar. Oliktänkande fängslas. Tortyr förekommer i fängelser.

Kväser demokratin

Människorättsgrupper bekämpas. De som arbetar för mänskliga rättigheter motarbetas på alla sätt. Ambassadör Stefan Eriksson har stött frihetskampen - och det är den viktigaste orsaken att han utvisades.

Avrättningar

Dödsstraff. Vitryssland är det enda landet i Europa som har dödsstraff. Bekännelser tvingas fram med tortyr. I mars avrättades två män, dömda efter en summarisk rättegång för ett spräng­attentat i tunnelbanan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.