Nu höjs säkerheten under Pride-festivalen

Publicerad

Pridefestivalen som inleds på tisdag väntas locka minst 45 000 besökare. Men samma dag som paraden går av stapeln väntas flera antimuslimska och högerextrema organisationer samlas i Stockholm.

Därför höjer polisen säkerheten.

– Vi kommer att se till att vi har personal som kan hantera olika scenarier som kan uppstå. Vi har tagit ut en resurs som vi tycker är tillräcklig och har en särskild kommendering för Prideveckan, säger Lars Byström vid länskriminalpolisen.

TT: Hur många poliser kommer att finnas på plats?

– Sådant brukar vi aldrig diskutera i detalj men vi har satt in extra resurser.

Årets tema är "tillsammans" och den populära regnbågsfestivalen har flyttat tillbaka till ursprungsplatsen, Tantolunden i Stockholm.

"Stökig"

I fjol förlades festivalområdet till Kungsträdgården. Inträdet slopades, besöksantalet slog nya rekord men Stockholm Pride gick back med närmare fyra miljoner kronor och placeringen av festivalen var omdiskuterad. Flera hbt-personer utsattes för glåpord och kränkande kommentarer och en av festivalens volontärer misshandlades.

I år väntas lördagen bli extra "stökig", eftersom utländska antimuslimska organisationer samlas i Stockholm för ett möte mot jihad och radikal islamism på inbjudan av organisationen Swedish Defence League. Polisen sätter in extra resurser och säkerheten höjs.

Inte oroliga

Men arrangörerna är lugna.

– Vi är inte oroliga. Vi har en säkerhetsorganisation som samarbetar med polisen och bedömer olika typer av hot och risker. Vi känner oss trygga om att det här kommer avlöpa utan några incidenter, säger den nya festivalchefen Alf Kjeller.

På Prides fullspäckade program i år står bland annat en ny schlager-pop-show och stand-up komedi med bisexuella komikern Margaret Choo.

Det är blandningen mellan fest, politik och kultur som bidrar till festivalens spänning och dynamik, tycker Kjeller.

– Vi är unika för vi har en bredd och skapar dialoger. Med årets tema vill vi visa att vi och flera andra hbt-organisationer gör det här tillsammans, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag