Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu höjs lönerna för riksdagsledamöterna

Riksdagsledemöternas löner höjdes redan förra året med 1 300 kronor. Nu kommer de höjas ytterligare med 1 500 kronor i år.Foto: Ylwa Yngvesson

Lönerna för riksdagsledamöter har lett till stora diskussioner.

Tidigare har Miljöpartiets Gustav Fridolin sagt att flera politiker tjänar för mycket - och nu meddelar riksdagen att ledamöternas arvode höjs till nästan 60 000 kronor i månaden.

Från och med den 1 november får Sveriges riksdagsledamöter en rejäl ökning i plånboken.

Redan förra året höjdes deras arvode med 1 300 kronor och nu kommer beskedet från arvodesnämnden att det höjs med ytterligare 1500 kronor i år.

Så lyder motiveringen

Summan ligger nu på 59 800 kronor i månaden och motiveringen som riksdagen skickar ut i ett pressmeddelande lyder:

"I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden särskilt beaktat de löneförändringar under 2013 som ägt rum enligt avtal på arbetsmarknaden. "

Borde sänka med 120 000

Redan 2010 satte Miljöpartiets Gustav Fridolin ner foten och menade att riksdagsledamöter borde sänka sina löner med 120 000 kronor per år.

Och förra året slog han ett slag för att i stället höja lärarnas löner.

– Det finns en hel del politiker som tjänar ­alldeles för mycket, och det finns definitivt många lärare som ­sliter med det som på många sätt är världens viktigaste jobb och tjänar alldeles för lite, sa Gustav Fridolin till Expressens Annie Reuterskiöld då.

Expressen.se har sökt Johan Hirschfeldt, ordförande i Riksdagens arvodesnämnd, för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.