Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Viktigaste valet på årtionden i Turkiet

Flera nyhetsbyråer rapporterar om oroligheter i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Foto: Lefteris Pitarakis
AKP-anhängare firar i Diyarbakir. Foto: Lefteris Pitarakis
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lägger sin röst. Foto: Hussein Malla
Specialutrustade poliser på en moské när Erdogan röstar i Istanbul. Foto: Hussein Malla
En kvinna röstar i valet. Foto: Emrah Gurel
Selahattin Demirtas, partiledare för pro-kurdiska HDP, röstar. Foto: Emrah Gurel
1 / 7

President Erdogans maktparti AKP får egen majoritet i det turkiska parlamentet.

Partiet la beslag på 317 av totalt 550 mandat.

Kritiker befarar att styret av landet nu kommer att bli än mer auktoritärt.

Fakta: Det turkiska valet

Parti, Riktning, Ledare, Resultat i valet i juni i procent, Mandat i parlamentet

AKP, moderat islamistiskt, Ahmet Davutoglu, 40.9, 258

CHP, republikanskt, Kemal Kilicdaroglu, 25, 132

MHP, höger-nationalistiskt, Devlet Bahceli, 16.3, 80

HDP, pro-kurdiskt, Selahattin Demirtas, 13.1, 80

Klockan 18:42, när närmare 100 procent av rösterna i det turkiska parlamentsvalet hade räknats, sände premiärminister Ahmet Davutoğlu en tweet som bestod av ett enda ord: "Elhamdülillah" – Prisa Gud.

Jämfört med valet i juni gick AKP kraftigt framåt – från 40,6 till 49,5 procent. Därmed lyckades partiet säkra egen majoritet enligt statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolus rösträkning vinner Erdogans parti 317 av totalt 550 platser i parlamentet.

– I dag finns inga förlorare, nationen har vunnit. Vi kommer att bygga det nya Turkiet tillsammans med alla våra medborgare, säger premiärminister Davutoğlu i ett segertal från hemstaden enligt turkiska tidningen Sabah.

Enligt siffror från Anadolu tappar ultranationalistiska MHP stort – från 16,4 procent i valet i juni till 12 nu.

Prokurdiska HDP får 10,3 procent och klarar parlamentets tioprocentsspärr med en hårsmån. I juni fick HDP och dess karismatiske ledare Selahattin Demirtas – kallad den "Kurdiske Obama" på grund av sin retoriska förmåga – 13,1 procent.

I de kurdiskdominerade områdena dominerar dock partiet stort. I Diyarbakir hade HDP med 62 procent av rösterna räknade fått 69 procent, mot 23 för AKP, enligt CNN Türk.

Nyval utlystes

I valet den 7 juni förlorade Erdogans moderat islamistiska AKP den egna parlamentsmajoriteten partiet haft sedan 2002, främst på grund av det oväntat starka resultatet av HDP.

Försök att bilda koalitioner misslyckades och omval utlystes.

Inför omvalet var HDP återigen det stora hotet mot president Recep Tayyip Erdogans inrikespolitiska dominans. På Twitter rapporterar medienätverket Rudaw att valdeltagandet i de kurdiskdominerade delarna av landet ska ha uppgått till 90 procent. Men det räckte alltså inte utan partiet backade.

Valrörelsen har präglats av den inrikespolitiska oron och även valdagen var konfliktfylld. I provinsen Kocaeli, som ligger öster om Istanbul, utbröt bråk när anhöriga till en 80-årig kvinna mötte motstånd från en valobservatör från AKP. Släktingarna skulle hjälpa den äldre damen att lägga sin röst, skriver tidningen Hürriyet.

Bråket eskalerade och till slut ingrep polisen med tårgas för att skingra anhängarna av Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP, och folkets demokratiska parti, HDP.

Under eftermiddagen rapporterade nyhetsbyrån AFP rapporterar på Twitter om nya sammandrabbningar i Diyarbakir.

 

 

Enligt Hürriyet ska polisen ha satt in tårgas mot upprörda folkmassor.

Röstade i brudklänning

Trots oron har valdeltagande för de 54 miljoner röstberättigade över landet ökat sedan i juni, från cirka från 83,9 procent i juni till 87 procent, enligt TT.

Elif Bicer kom till valurnan i Ortaca – iklädd brudklänning. Hon var på väg till sitt bröllop på semesterorten Fethiye men inte ens det var viktigare än att värna demokratin och rätten att få rösta, menade hon.

– Jag har förberett för mitt bröllop i Fethiye, men jag lägger min röst eftersom varje röst räknas, säger Elif Bicer till Hürriyet.

I sydöstra Turkiet där majoriteten är kurder pågår strider mellan PKK och turkiska styrkor. Där fruktade väljarna för sina liv när de skulle gå till vallokalerna. Ändå gick många och röstade.

– Folk är rädda och kikar över axeln när de går ut. Man tror att något kan hända när som helst, säger 27–åriga Sehar, som arbetar på en advokatbyrå i staden Silva till Aftenposten.

Det blodiga terrordådet i Ankara, riktat mot en fredsmarsch där HDP deltog, har ökat spänningarna ytterligare.

Även Demirtas lyfte fram den senaste tidens ökade spänningar i landet när han besökte vallokalen på söndagsförmiddagen.

– Det alla i landet önskar mest av allt är lugn och ro. Det har varit en tuff och orolig kampanj. Tyvärr har vi också har förlorat liv, sade Demirtas till Hürriyet.

Omkring 385 000 poliser och gendarmer har bevakat valet.