Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu har SDU:s Gustav Kasselstrand sparkats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.
Foto: Sven Lindwall

Nu har SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand sparkats ut från partistyrelsen.

Utan någon öppen debatt på Sverigedemokraternas landsdagar har partiledningen fått igenom sin vilja att minska de unga utmanarnas makt - bara en rejäl skräll kan rädda kvar Kasselstrand.

Under förmiddagen valde Sverigedemokraterna på sina landsdagar i Västerås att välja om Jimmie Åkesson som partiledare. Efter Åkessons tal var det dags för en betydligt känsligare fråga - valet av övrig partistyrelse.

Det var på förhand känt att SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand inte fanns med i förslaget till ny partistyrelse. När omröstningen skedde valde ingen att öppet ta strid för SDU-mannen.

"Är 65 år"

Den ende som hade synpunkter på partistyrelsens sammansättning var Arne Steen, SD-ombud från Göteborg, men han tyckte istället att det var för många unga i partiets topp.

- Jag är 65 år. Jag vill se en högre genomsnittsålder i partistyrelsen, sade Steen.

Partistyrelsens förslag klubbades därefter igenom.

Platsen dras in

I morgon söndag har Gustav Kasselstrand en liten chans att rädda kvar sig i partistyrelsen. I nuläget är nämligen SDU-ordföranden garanterad en plats i partistyrelsen enligt partiets stadgar, men enligt ett förslag ska den garanterade platsen dras in.

Skulle förslaget, mot förmodan, fällas betyder det att Kasselstrand får sitta kvar.

Partitoppens angrepp mot SDU grundar sig i en ideologisk konflikt där ungdomsförbundet ses som mer nationalistiska till skillnad från Jimmie Åkessons omprofilering av partiet mot mer socialkonservatism. Minskningen av SDU:s makt under landsdagarna är bara ett i ledet av flera markeringar från partitoppen mot utmanarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.