Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu har Qatar Airways vd svarat på kritiken

Foto: Twitter

Qatar Airways har duckat för Expressens frågor efter flera artiklar om arbetsförhållandena för flygbolagets anställda.

Nu kommenterar vd:n Akbar Al Baker uppgifterna till Qatar Today.

– Det här är inte anklagelser mot Qatar Airways utan mot mitt hemland, säger han till Qatar Today.

Expressen rapporterade i helgen om de strikta kontrakt som kabinpersonalen på Qatar Airways tvingas skriva under.

Kontrakten ger företaget rätt att bestämma över flera aspekter av de anställdas liv. De måste bland annat lova att vara singlar i fem år och meddela företaget så fort de vet om de är gravida. Företaget har också rätt att sparka sina anställda utan anledning.

Qatar Airways har i flera dagar vägrat svara på Expressens frågor om företagets arbetsförhållande och hänvisat till skriftligt uttalande, förmedlat i ett mejl från PR-konsulten Lotta Berglin på PR-byrån Comma där de skriver:

"Eftersom vi inte vet vilka personer och vilka enskilda fall artikeln bygger på kan Qatar Airways inte kommentera dina specifika frågor. För att kunna göra det måste vi kunna ta reda på mer fakta, vilket är omöjligt om vi inte vet vilka anställda eller före detta anställda som uttalar sig.

Svarar

Nu har flygbolagets vd Akbar Al Baker svarat på kritiken.

I samband med att företagets nya flygplan, en Airbus a350, presenterades ställde en journalist från tidningen Qatar Today frågor om Expressens uppgifter.

– Precis som andra organisationer avskedar vi anställda som inte utför sitt jobb och de citat som nämns kommer från före detta anställda som har haft problem med att utföra arbetet och därför blivit tillsagda att lämna företaget, säger han till tidningen.

Ett uttalande som Al Baker fäller, trots att det tydligt framgår i artikeln att Expressen intervjuat både personer som avskedats, sådana som slutat frivilligt och sådana som fortfarande är anställda.

Vd:n sa också till Qatar Today att hans företag omskrivs för att Qatar har ögonen på sig.

– Det här är inte anklagelser mot Qatar Airways utan mot mitt hemland. Världens uppmärksamhet ligger på Qatar och vi är en viktig del av Qatar Inc och därför blir vi också ett mål, säger han till tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!