Ellen Bergman, 87, har velat somna in sedan 2003. Ellen gav ut en bok i våras om åldrandet och döden, Tre frågor (Leopards förlag). Artiklarna i Expressen har väckt en mängd reaktioner. Ellen: Tack alla ni som hört av er på nätet!
Ellen Bergman, 87, har velat somna in sedan 2003. Ellen gav ut en bok i våras om åldrandet och döden, Tre frågor (Leopards förlag). Artiklarna i Expressen har väckt en mängd reaktioner. Ellen: Tack alla ni som hört av er på nätet!

Nu har Ellen slutat äta

Publicerad
Uppdaterad
I måndags den 1 januari slutade Ellen Bergman, 87, att äta och dricka.
- Jag har bestämt mig och känner en befrielse, säger Ellen.

Ellen Bergman tar emot

i sin våning på Kungsholmen i Stockholm där hon firat jul med några av sina barn. Det är tisdag eftermiddag och Ellen har inte ätit eller druckit något sedan söndag kväll. - Jag får mig knappt upp, från sängen till rullstolen - det tar evigheter. Läpparna är torra, som pergament. Jag smörjer dem med olivolja. - Jag är oerhört trött, törsten är svår. I går låg jag mest hela dagen. Jag somnade först i morse klockan fem. Tidigare har jag tagit lite rödvin när jag inte kunnat sova på grund av smärtor. Men nu är det slut med det. Ellen blickar genom det öppna fönstret, det är två plusgrader och sol på Riddarfjärden. Hon ler: - Men jag har en järnvilja! - Jag går igenom papper: kontrakt, garantier och annat. - I morgon kommer min dotter Eva och är hos mig. Mina barn är införstådda med mitt beslut. - Jag känner en lättnad, en befrielse. Jag har tänkt på det här så länge.

Ellen Bergman lider av

svåra och ständiga smärtor sedan 1999. Hon har ändå arbetat. Ända tills för fyra år sen skrev och regisserade hon "Teater med stol" där alla medverkande var kvinnor i rullstol. Hon har nyligen skrivit en monolog, "Bo Fors", som kritiserar Sveriges tillverkning och export av vapen. - Jag har önskat att få somna in sedan 2003. Då delade jag upp boet. Ellen vill att en läkare söver henne när situationen blir för svår, så att hon får sova in i döden. Detta kallas på läkarspråk terminal sedering och är en tillåten behandling i Sverige i livets slutskede, när ingen annan lindring finns.

Läkaren Gunnar Hagberg,

som är positiv till dödshjälp, har talat med Ellen om hennes situation. Gunnar har erfarenhet av terminal sedering: - Men jag skulle förlora min läkarlegitimation om jag hjälpte Ellen med detta, säger han. - Man ska vara i slutfasen av en synlig sjukdom. Ellen hoppas nu att hon klarar sig hemma den här veckan. - Sedan får jag förhoppningsvis en plats på ett sjukhem på måndag. - Jag vill betona att detta jag gör är inget tragiskt. Jag orkade inte längre att göra något som jag skulle vilja göra. - Döden är min bästa vän. Ellen har fått många reaktioner på Expressens artiklar. - De har alla varit väldigt positiva. - Att blotta sig på det här viset är inte roligt. Jag gör det inte bara för min egen skull, utan för att jag hoppas att andra i framtiden ska få den hjälp som läkare inte nu vågar ge. Ellen skrev ett eget brev till Sveriges läkare i Expressen i fredags. - Ingen svarade på mitt rop om hjälp: Vart ska jag ta vägen när jag inte klarar av att vara hemma längre?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag