Nu inleds Brexit. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNu inleds Brexit. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu inleds Brexit. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Theresa May i möte med irlands premiärminister Leo Vardakar under dagens presskonferens på Downing Street i London. Foto: PHILIP TOSCANO / AP TT NYHETSBYRÅNPremiärminister Theresa May i möte med irlands premiärminister Leo Vardakar under dagens presskonferens på Downing Street i London. Foto: PHILIP TOSCANO / AP TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Theresa May i möte med irlands premiärminister Leo Vardakar under dagens presskonferens på Downing Street i London. Foto: PHILIP TOSCANO / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu har Brexit officiellt påbörjats

Publicerad

Förhandlingarna rörande brexit – Storbritanniens framröstade uttåg ur EU – är i gång.

På måndagen träffades representanter för EU och Storbritannien för att dra upp de inledande riktlinjerna. 

Efter flera års förberedelser, folkomröstning kring brexit 2016 och ett nyligen genomfört parlamentsval har så de formella förhandlingarna mellan EU och Storbritannien dragit i gång.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och brittiske brexitministern David Davis möttes under måndagen i Bryssel.

På den inledande agendan finns bland annat ambitionen att först och främst strukturera upp en tidtabell för hur och när de olika frågorna – som medborgerliga rättigheter, samt den ekonomiska biten – ska förhandlas framöver. 

Något som man hoppas komma överens om redan under dag ett.

David Davis och Michael Barnier under det första mötet för Brexits genomförande.Foto: ISOPIX/IBL / ISOPIX/IBL ISOPIX

Flera ledare uttalar sig

David Davis säger att det är mer som enar än skiljer EU och Storbritannien åt, och att han vill ha ett "starkt och särskilt partnerskap" med EU efter brexit, skriver nyhetsbyrån AFP.

Resten av EU följer förhandlingarna noga.

– För mig handlar det framför allt om att EU27 (de medlemsländer som blir kvar när Storbritannien lämnar) fortsätter tillsammans och noga lyssnar på Storbritanniens önskemål och förväntningar, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel, enligt Reuters.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders säger att han välkomnar inledningen av förhandlingarna men också känner en osäkerhet kring Storbritanniens mål med brexit, skriver The Guardian.

Brexitministern David Davis inledde emellertid dagen med att konstatera att ”det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt”, apropå den senaste tidens terrordåd och tragiska bränder i Europa som krävts över 100 döda.

– Det är under hårda tider som dessa som vi blir påminda om de värderingar och den beslutsamhet om vi delar med våra närmaste allierade i Europa, sa David Davis, enligt The Guardian.

Hård eller mjuk brexit?

Premiärminister Theresa May har tidigare flaggat för en ”hård brexit”. 

En hård brexit innebär att Storbritannien bryter helt och lämnar EU:s inre marknad och tullunionen – samt får full kontroll över gränserna och blir fria att ingå nya handels- och tullavtal.

Men Tysklands socialdemokratiske utrikeminister Sigmar Gabriel har öppnat dörren för möjligheten till en "mjuk Brexit” för Storbritannien, vilket skulle innebära att de stannar på EU:s inre marknad, och  skulle få samma status som länder som Norge, Island och Liechtenstein, skriver tyska Welt am Sonntag.

The Guardian spekulerar även i om inte Theresa May helt enkelt kommer att vara tvungen att tänka om rörande hård eller mjuk brexit, till följd av det svaga valet nyligen.

Sigmar Gabriel säger också vidare, precis som Frankrikes nye president Emmanuel Macron tidigare sagt, att han inte tänker protestera om Storbritannien ångrar sig helt rörande brexit.

Den brittiske brexitministern ser dock positivt på inledningen av förhandlingarna.

– Vi börjar med en positiv och konstruktiv ton, fast beslutna om att bygga en stark och speciell relation, säger han, enligt The Guardian.

Lämna inom två år

Det var den 23 juni 2016 som Storbritannien hade folkomröstning om huruvida landet skulle vara kvar i EU eller inte.

Valet – som kom att kallas brexit – hade utlysts av dåvarande premiärminister David Cameron som förespråkade att Storbritannien skulle stanna.

Men lämna-sidan vann med 51,9 procent av rösterna efter att drygt 30 miljoner britter röstat.

Om allt går enligt planerna kommer Storbritannien att lämna EU inom två år – men allra senast den 29 mars 2019.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag