Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu har Anna-Maria Moström avlidit

Den svenska fotomodellen Anna-Maria Moström, 29, hamnade i koma efter att ha blivit påkörd. Nu har respiratorn stängts av. Foto: Privat

NEW YORK. Den svenska fotomodellen Anna-Maria Moström, 29, har avlidit.

På tisdagskvällen stängdes respiratorn av på sjukhuset i New York.

– Klockan 22.50 gick hon bort, men hon räddar fem till sex liv, skriver pappan i ett sms till Expressen.

Den svenska fotomodellen Anna-Maria Moström blev påkörd på ön Roosevelt Island i New York i onsdags kväll när en buss gjorde en hastig vänstersväng. Anna-Maria fördes med ilfart till sjukhuset och opererades två gånger. Hennes hjärta slog fortfarande tack vare respiratorn men hon var hjärndöd och skulle aldrig mer vakna. Sedan dess har hennes familj vakat vid hennes sida. Under helgen beslutade de att stänga av maskinerna och donera dotterns organ för att kunna rädda andra.

Sent på tisdagskvällen lokal tid avled Anna-Maria Moström strax efter att respiratorn stängts av. Pappan skriver i ett sms till Expressen att Anna-Maria gick bort klockan 22.50 lokal tid, det vill säga 04.50 i morse svensk tid. Hela familjen, med mamma, pappa, lillasyster, pojkvännen och de närmsta vännerna var samlade och hade i lugn och ro fått säga farväl.

– Hon räddar fem till sex liv, skriver Ronny Moström i sms:et.

När Expressen talade med Ronny Moström tidigare på tisdagskvällen hade han precis varit inne hos Anna-Maria. Det var bara någon timme kvar tills maskinerna skulle stängas av, och han berättade att han hade förklarat precis för sin dotter vad som skulle hände – och att det nu var upp till henne.

– Läkarna sa att slutade hon inte andas av sig själv inom en timme så kunde de inte genomföra transplantationen för att de gått för lång tid utan ordentligt med syre till organen. Så det känns som att hon är med och bestämmer.

Familjen hoppades ändå att det skulle gå snabbt.

– I princip alla organ kan användas, det är en eller två personer som ska få lungorna, en person som ska få levern och två personer som råkade finnas i Anna-Marias närhet och behövde nya njurar som otroligt nog har visat sig matcha.

– Vi är oerhört tacksamma att läkarna kunde hitta så många som passade och så snabbt, sa Ronny Moström under kvällen.

Trots den fruktansvärda situationen återkommer han till hur tacksamma de är. Han har läst artiklarna de senaste dagarna och vet hur många människor som engagerat sig och velat framföra en hälsning.

– Det är väldigt svårt just nu, och det är svårt att veta vad man ska säga men det värmer att människor tänker på oss, skriv gärna det, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!