Den svenska fotomodellen Anna-Maria Moström, 29, hamnade i koma efter att ha blivit påkörd. Nu har respiratorn stängts av. Foto: Privat
Den svenska fotomodellen Anna-Maria Moström, 29, hamnade i koma efter att ha blivit påkörd. Nu har respiratorn stängts av. Foto: Privat

Nu har Anna-Maria Moström avlidit

Publicerad

NEW YORK. Den svenska fotomodellen Anna-Maria Moström, 29, har avlidit.

På tisdagskvällen stängdes respiratorn av på sjukhuset i New York.

– Klockan 22.50 gick hon bort, men hon räddar fem till sex liv, skriver pappan i ett sms till Expressen.

Den svenska fotomodellen Anna-Maria Moström blev påkörd på ön Roosevelt Island i New York i onsdags kväll när en buss gjorde en hastig vänstersväng. Anna-Maria fördes med ilfart till sjukhuset och opererades två gånger. Hennes hjärta slog fortfarande tack vare respiratorn men hon var hjärndöd och skulle aldrig mer vakna. Sedan dess har hennes familj vakat vid hennes sida. Under helgen beslutade de att stänga av maskinerna och donera dotterns organ för att kunna rädda andra.

Sent på tisdagskvällen lokal tid avled Anna-Maria Moström strax efter att respiratorn stängts av. Pappan skriver i ett sms till Expressen att Anna-Maria gick bort klockan 22.50 lokal tid, det vill säga 04.50 i morse svensk tid. Hela familjen, med mamma, pappa, lillasyster, pojkvännen och de närmsta vännerna var samlade och hade i lugn och ro fått säga farväl.

– Hon räddar fem till sex liv, skriver Ronny Moström i sms:et.

När Expressen talade med Ronny Moström tidigare på tisdagskvällen hade han precis varit inne hos Anna-Maria. Det var bara någon timme kvar tills maskinerna skulle stängas av, och han berättade att han hade förklarat precis för sin dotter vad som skulle hände – och att det nu var upp till henne.

– Läkarna sa att slutade hon inte andas av sig själv inom en timme så kunde de inte genomföra transplantationen för att de gått för lång tid utan ordentligt med syre till organen. Så det känns som att hon är med och bestämmer.

Familjen hoppades ändå att det skulle gå snabbt.

– I princip alla organ kan användas, det är en eller två personer som ska få lungorna, en person som ska få levern och två personer som råkade finnas i Anna-Marias närhet och behövde nya njurar som otroligt nog har visat sig matcha.

– Vi är oerhört tacksamma att läkarna kunde hitta så många som passade och så snabbt, sa Ronny Moström under kvällen.

Trots den fruktansvärda situationen återkommer han till hur tacksamma de är. Han har läst artiklarna de senaste dagarna och vet hur många människor som engagerat sig och velat framföra en hälsning.

– Det är väldigt svårt just nu, och det är svårt att veta vad man ska säga men det värmer att människor tänker på oss, skriv gärna det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag