Maud Olofsson lämnar över ordförandeklubban och mycket tyder nu på att hon blir av med sin ministerpost. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Maud Olofsson lämnar över ordförandeklubban och mycket tyder nu på att hon blir av med sin ministerpost. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Nu hänger flera ministrar löst

Publicerad
Uppdaterad
ÅRE. Statsminister Fredrik Reinfeldt planerar att genomföra en regeringsombildning i oktober.
Det avslöjar i dag källor nära Centerpartiets nya parti­ledare Annie Lööf för Expressen.
Flera ministrar kommer att bytas ut.
Samtidigt kräver centerpartister i hela landet att Annie Lööf sparkar miljöminister Andreas Carlgren - och tar hans jobb.
När Annie Lööf i dag väljs som partiledare för Centerpartiet är det fort­farande oklart vilken ministerpost hon vill ha. Hon tar plats i regeringen först i samband med regerings­ombildningen nästa månad, uppger källor inom Centerpartiet för Expressen.
Enligt Expressens uppgiftslämnare kan regeringsombildningen i ­oktober också beröra andra partiers statsråd.
Både Kristdemo­kraterna och Moderaterna överväger att möblera om bland sina ministrar, enligt regeringskällor. Förändringarna i regeringen offentliggörs på en presskonferens i Stockholm inom två veckor.
Men redan nu står det klart att Annie Lööf måste göra sig av med miljöminister Andreas Carlgren.

Kommer att bytas ut

I en unik undersökning bland förtroendevalda center- partister svarar sex av tio att ­Carlgren bör bytas ut i regeringen.
- Han har egentligen inte gjort bort sig, men han har inte ­heller gjort några djupare avtryck. Därför kommer han att bytas ut, ­hävdar en källa nära den nya partiledaren Annie Lööf.
Andreas Carlgren har i upp­repade intervjuer sagt att han vill fortsätta som ­miljöminister. Men någon strid om jobbet ­kommer han inte att ta.
- Han är inte beredd att utmana Annie Lööf. En sådan strid skulle bara skada honom, säger en tung C-politiker på plats på partistämman.
Näringsminister Maud Olofsson, som själv sagt att hon gärna fortsätter som näringsminister, har också gjort sitt i regeringen - anser partiets politiker i ­kommuner, landsting och riksdag. 62 procent av de svarande säger att Olofsson bör bytas ut efter att ha avgått som parti­ledare.

Tar Mauds plats

På frågan om vilken minister­post Annie Lööf själv ska ha ­svarar 47 procent av de svarande C-politikerna att hon bör bli miljöminister. 32 procent anser att hon ska ta över Maud Olofssons jobb som närings­minister.

Stöd för Erlandsson och Hatt

Mest populär av de fyra C-statsråden är landsbygds­minister Eskil Erlandsson. 85 procent av de tillfrågade anser att han bör få stanna kvar i regeringen. Även IT- och regionministern Anna-Karin Hatt, som ju tidigare utmanade Annie Lööf om parti­ledarposten, har stöd för en fortsättning i regeringen. Bara 17 procent av de svarande anser att hon bör bytas ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag