Det här meddelandet dyker upp de de hackade sajterna.
Det här meddelandet dyker upp de de hackade sajterna.

Nu hackas svenska sajter

Publicerad
Uppdaterad
Vreden mot Lars Vilks Muhammedteckningar drabbar nu en rad svenska företag, organisationer och privatpersoner.
Expressen.se kan avslöja att flera svenska sajter har angripits och stängts ner av aggressiva hackers - och att fler sidor hotas.
"Attackera Sverige! Ner med Sverige", står det på en blogg med koppling till cyberterroristerna.
Konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund har orsakat oroligheter runt om i världen.
I Pakistan brändes bland annat en docka som skulle föreställa statsminister Fredrik Reinfeldt av en grupp extremister. Nu drabbas även svenska företag, organisationer och privatpersoner av det raseri som teckningen utlöst.

IDG:se drabbat

Under de senaste dagarna har en aggressiv hackergrupp lyckats angripa flera svenska hemsidor. Tidigare i veckan drabbades tekniksajten IDG.se. Bland de andra sidor som drabbats märks en fansida, en spelsida, samt en sida som tillhör en svensk kvinnlig artist.

Kräver ursäkt

En blogg med koppling till cyberterroristerna har rubriken ”Attack is Sweden – Damn with! Down with Sweden”.
Sedan står följande på turkiska:
”Krisen i Danmark - nu är det samma kris Sverige. Vi har tvingat Danmark att be om ursäkt, det har de gjort. Vi vet hur vi ska tvinga Sverige att be om ursäkt. Vi har börjat en attack genom sajter .”
De svenska hemsidor som drabbas går inte att komma in på. I stället skickas besökaren vidare till en sajt med svart bakgrund som bland annat har följande text på turkiska:
”Vi vill förklara för hela världen att vi är ättlingar till det Ottomanska riket.  Ayyildiz team gruppen heter stjärn- och mångruppen. Jag är vittne att Mohammed är guds sista profet”

"Slumpartat"

Enligt IDG.se har gruppen kopplingar till två personer som i augusti lyckades hacka sig in på FN:s sajt och få delar av den nedstängd.
Fredrik Bernsel är sajtansavrig för IDG.se:
- Attacken drabbades oss inte så allvarligt eftersom det var en undersida som drabbades, tack och lov. Det här var inte bra heller men det var egentligen ingen katastrof.
Hur känns det att ni dras in i de det här?
- Jag tycker inte att vi är indragna i konflikten, det är helt slumpartat vilka som drabbas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag