Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu gör Brasilien homofobi olagligt – jämför med rasism

Samkönade par i Brasilien som väntar på att få gifta sig i december 2018.Foto: NELSON ANTOINE / AP TT NYHETSBYRÅN
En Prideflagga rullas ut utanför kongressen i Argentina. Landet var först i Latinamerika med att tillåta samkönade partnerskap.Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Högsta domstolen i Brasilien kriminaliserar homofobi, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt rätten kan det likställas med rasism.

– All diskriminering är en orsak till lidande, säger domare Carmen Luzia.

Det var på torsdagen som Högsta domstolen i Brasilien – med siffrorna åtta mot tre – röstade för att göra homofobi olagligt.

Ett stort steg för sexuella minoriteter i ett av de farligaste länderna i världen för hbtq-personer, skriver AFP. Enligt organisationen Grupo Gay de Bahia kan 387 mord och 58 självmord kopplas till homofobi i Brasilien under 2017 – en ökning med 30 procent från 2016.

”Alla fördomar i våld”

Högsta domstolen likställer nu i princip homofobi med rasism. Och det kommer att gälla tills kongressen har röstat igenom en lag som specifikt adresserar homofobi.

– Alla fördomar är våld. Alla diskriminering är en orsak till lidande, säger domare Carmen Luzia enligt AFP.

Hon fortsätter:

– Men jag har lärt mig att en del fördomar orsakar mer lidande än andra.

Carmen Luzia var en av de åtta domare som röstade för. De tre som röstade emot menade att det är kongressens jobb att kriminalisera homofobi – inte rättens.

Fler hbtq-rättigheter i Latinamerika

Katolskinfluerade Latinamerika är typiskt konservativt men allt fler länder har börjat genomföra åtgärder till fördel för hbtq-personer och Brasilien är bara det senaste i raden, skriver AFP. Samtidigt har Högsta domstolens beslut skapat spänningar gentemot kongressen, där en del lagstiftare uppges känna sig maktlösa.

Rasistiska handlingar – och nu också homofobiska – kan ge ett till tre år i fängelse eller böter i Brasilien. Sen tidigare har landet legaliserat samkönade äktenskap, tillsammans med Argentina, Colombia, Uruguay och senast Ecuador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.