Rick Falkvinge under Piratpartiets demonstration med anledning av razzian mot Pirate bay. Foto: Jörgen Hildebrandt
Rick Falkvinge under Piratpartiets demonstration med anledning av razzian mot Pirate bay. Foto: Jörgen Hildebrandt

Nu ger sig Piratpartiet in i kommunpolitiken

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet ställer upp i kommun- och landstingsvalet nästa år. Men partiet kommer inte att ha kandidater på alla orter - bara de starkaste och mest trovärdiga tillåts bedriva valkampanj.
- De måste tillföra något nytt i den lokala politiken, säger partiledaren Rick Falkvinge.
Vilka frågor som ska drivas bestäms av lokalgrupperna. Men Rick Falkvinge nämner censur i kommunala nätverk, registrering av individers resande med kollektivtrafik och bibliotekens krav på id-handlingar som tänkbara profilfrågor för partiet.

Fri programvara

Piratpartiet vill också att alla datorprogram i skola och förvaltning ska ersättas av öppen källkod och fri programvara.
- Men det handlar inte bara om enstaka frågor utan om ett nytt politiskt perspektiv. Vid alla beslut vill vi ställa frågan, hur påverkar det här medborgarrätten och informationspolitiken? säger Rick Falkvinge.

Universitetsstäderna

Han tror att de starka kandidaterna finns i universitetsstäderna – Uppsala, Umeå, Lund, Linköping, Göteborg och Stockholm. Vilka kommuner och landsting som partiet till slut ställer upp i bestäms av partistyrelsen i början av nästa år.
I valet till EU-parlamentet i juni fick Piratpartiet 7,1 procent av rösterna. Det starkaste stödet – runt tio procent – fick partiet i Orsa, Umeå och Linköping.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag