I kväll inträffar vintersolståndet och sedan blir det ljusare för var dag. Foto: Lasse Svensson
I kväll inträffar vintersolståndet och sedan blir det ljusare för var dag. Foto: Lasse Svensson

Nu går vi mot ljusare tider

Publicerad
Uppdaterad
I dag vänder det.
Nu går vi mot ljusare tider.
I dag når solen sin lägsta punkt över horisonten. Det innebär att årets kortaste och mörkaste dag är här.
Kockan 18.47 i kväll infaller vintersolståndet, och jordaxeln på norra halvklotet lutar sig långt, långt bort från solen. Solen står alltså som lägst på himlen på norra halvklotet.

Ljusare igen

Men hav tröst - från och med i morgon blir dagarna längre och ljusare igen. Och kanske även livet. En studie från Lunds universitet visar att mindre sol ger mindre glädje. Och när det blir ljusare kommer glädjen tillbaka igen.
- Vi vaknar till igen, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds universitet till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag