Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu går Reinfeldt om Socialdemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN: Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?" Undersökningsperiod: 27/11-5/12. Metod: Telefonintervjuer med röstberättigade 18 år och äldre. Antal tillfrågade: 1 000. Beställare: Expressen. Mätinstitut: Demoskop. Ingen av förändringarna i denna månads mätning är statistiskt signifikanta.

Reinfeldt lyfter och går om Löfven i årets sista väljarbarometer från Demoskop.

Men alliansen lever farligt - både C och KD tappar stort och lockar mindre än tre procent av väljarna vardera.

- Vi måste öka samarbetet och uppträda mycket mer gemensamt, säger partisekreterare Kent Persson, M.

Moderaterna går starkt framåt och blir med 33,5 procent av väljarstödet återigen riksdagens största parti i årets sista opinionsmätning från Demoskop.

Varken Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven har gjort några större avtryck i debatten den senaste tiden, i stället har nyheterna dominerats av SD-skandalen och Expressens avslöjanden.

"Tar läget på stort allvar"

Men Sverigedemokraternas väljarstöd verkar inte ha påverkats nämnvärt av järnrörsfilmerna. I stället sker de stora väljarströmningarna inom det borgerliga blocket.

Centerpartiet hamnar för första gången någonsin i Demoskops mätningar under 3 procent.

- Vi tar läget på stort allvar. Det är riktigt låga siffror även om det var lite högre i SCB och andra mätningar som gjorts nyligen. Vi tror att regeringspartierna gemensamt behöver presentera vilken politik vi söker stöd för, men för vår del är det väldigt viktigt att vi har en egen valplattform som visar vad skillnaderna blir om man röstar på Centerpartiet, säger partisekreterare Michael Arthursson.

Alliansens småpartier vill alla sticka ut mer för att inte överskuggas av Moderaterna, men Kent Persson tror på motsatt medicinering.

- Vi har haft ett par år när de andra partierna har sagt så, och de har också haft ett väldigt stort utrymme att profilera sig. Jag tror att borgerliga väljare efterlyser mer av allianssamarbete, vi vet att alliansen är mer populär än de enskilda borgerliga partierna. Därför är jag övertygad om att genom att förstärka alliansen kommer alla fyra partier att vinna på det, säger han.

"Skulle sättas på prov"

Alliansen kommer absolut att bestå i alla fall fram till nästa val, anser Malena Rosén Sundström, universitetslektor vid Lunds universitet:

- Däremot om ett av de här partierna verkligen skulle åka ut, är det inte bara deras möjlighet att bilda regering som försämras utan det skulle verkligen sätta samarbetet på prov.

Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson är den enda av riks­dagens partisekreterare som avböjer att kommentera Demoskopmätningen.

PARTIERNAS KOMMENTARER

Vänsterpartiet

Aron Etzler, partisekreterare:

- Vi är inte nöjda. Vänsterpartiet förbereder sig på att växa, inte ligga still.


Socialdemokraterna

Carin Jämtin, partisekreterare:

- Så här mindre än en vecka efter den stora SCB-mätningen har vi en ganska klar blid av opinionsläget. Den här mätningen bekräftar den bilden. Det skulle bli regeringsskifte om det vore val i dag och vi har ett stabilt och bra utgångsläge inför andra halvan av mandatperioden.


Miljöpartiet

Anders Wallner, partisekreterare:

- Vårt mål är att vi ska etablera oss än mer tydligt som den tredje politiska kraften. Som det ser ut nu har det stått mellan oss och SD, vi vill ha den platsen tydligare än vad vi har den i dag.

Centerpartiet

Michael Arthursson, partisekreterare:

- Jag tror att många inte ser skillnaderna de olika partierna i alliansen tillför. Gillar man vad alliansen gör säger man att man sympatiserar med det största partiet. Där måste vi bli mycket bättre på att visa vad skillnaden blir om man väljer Centerpartiet.

Folkpartiet

Nina Larsson, partisekreterare:

- Folkpartiet gör skillnad varje dag. Vi jobbar hårt för ett liberalt och tolerant samhälle. Men det räcker inte, vi måste bli bättre på att nå ut med vår politik. Vi är nu mitt uppe i processen att ta fram ett nytt partiprogram. Val vinns inte på allt bra som är gjort, utan på vad man vill förbättra.

Moderaterna

Kent Persson, partisekreterare:

- Vi har rätt mycket kvar att göra som parti, vi håller på att utveckla vår politik. Det är klart att vår ambition är att kunna vinna val och helst kunna vinna majoritetsregering. Jag tror att lösningen så att alla fyra partier går framåt är att fördjupa och förstärka allianssamarbetet.

Kristdemokraterna

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare:

Avböjer att kommentera.

Sverigedemokraterna

Björn Söder, partisekreterare:

- Det är jättepositivt att vi inte ser någon större tillbakagång. Även om det här med Almqvist och Ekeroth hade kommit eller inte så tror jag att vi hade sett samma utveckling. Bland våra kärnväljare har det inte fått någon effekt, däremot så vet vi ju inte hur våra potentiella väljare påverkats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.