SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN: Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?" Undersökningsperiod: 27/11-5/12. Metod: Telefonintervjuer med röstberättigade 18 år och äldre. Antal tillfrågade: 1 000. Beställare: Expressen. Mätinstitut: Demoskop. Ingen av förändringarna i denna månads mätning är statistiskt signifikanta.
SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN: Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?" Undersökningsperiod: 27/11-5/12. Metod: Telefonintervjuer med röstberättigade 18 år och äldre. Antal tillfrågade: 1 000. Beställare: Expressen. Mätinstitut: Demoskop. Ingen av förändringarna i denna månads mätning är statistiskt signifikanta.

Nu går Reinfeldt om Socialdemokraterna

Publicerad

Reinfeldt lyfter och går om Löfven i årets sista väljarbarometer från Demoskop.

Men alliansen lever farligt - både C och KD tappar stort och lockar mindre än tre procent av väljarna vardera.

- Vi måste öka samarbetet och uppträda mycket mer gemensamt, säger partisekreterare Kent Persson, M.

Moderaterna går starkt framåt och blir med 33,5 procent av väljarstödet återigen riksdagens största parti i årets sista opinionsmätning från Demoskop.

Varken Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven har gjort några större avtryck i debatten den senaste tiden, i stället har nyheterna dominerats av SD-skandalen och Expressens avslöjanden.

"Tar läget på stort allvar"

Men Sverigedemokraternas väljarstöd verkar inte ha påverkats nämnvärt av järnrörsfilmerna. I stället sker de stora väljarströmningarna inom det borgerliga blocket.

Centerpartiet hamnar för första gången någonsin i Demoskops mätningar under 3 procent.

- Vi tar läget på stort allvar. Det är riktigt låga siffror även om det var lite högre i SCB och andra mätningar som gjorts nyligen. Vi tror att regeringspartierna gemensamt behöver presentera vilken politik vi söker stöd för, men för vår del är det väldigt viktigt att vi har en egen valplattform som visar vad skillnaderna blir om man röstar på Centerpartiet, säger partisekreterare Michael Arthursson.

Alliansens småpartier vill alla sticka ut mer för att inte överskuggas av Moderaterna, men Kent Persson tror på motsatt medicinering.

- Vi har haft ett par år när de andra partierna har sagt så, och de har också haft ett väldigt stort utrymme att profilera sig. Jag tror att borgerliga väljare efterlyser mer av allianssamarbete, vi vet att alliansen är mer populär än de enskilda borgerliga partierna. Därför är jag övertygad om att genom att förstärka alliansen kommer alla fyra partier att vinna på det, säger han.

"Skulle sättas på prov"

Alliansen kommer absolut att bestå i alla fall fram till nästa val, anser Malena Rosén Sundström, universitetslektor vid Lunds universitet:

- Däremot om ett av de här partierna verkligen skulle åka ut, är det inte bara deras möjlighet att bilda regering som försämras utan det skulle verkligen sätta samarbetet på prov.

Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson är den enda av riks­dagens partisekreterare som avböjer att kommentera Demoskopmätningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag