55 miljoner av Irans 80-miljonersbefolkning förväntas rösta i valet. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt55 miljoner av Irans 80-miljonersbefolkning förväntas rösta i valet. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt
55 miljoner av Irans 80-miljonersbefolkning förväntas rösta i valet. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt
120 000 vallokaler har öppnats i landet. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt120 000 vallokaler har öppnats i landet. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt
120 000 vallokaler har öppnats i landet. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt
uppstickarna i valet har valt att gå samman med sina åsiktsmotståndare för att stötta den sittande presidenten. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Ttuppstickarna i valet har valt att gå samman med sina åsiktsmotståndare för att stötta den sittande presidenten. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt
uppstickarna i valet har valt att gå samman med sina åsiktsmotståndare för att stötta den sittande presidenten.  Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt

Nu går 55 miljoner iranier till vallokalerna

Publicerad

Valdeltagandet i Iran är så stort att man förlänger tiden för att rösta.

Kampen om makten står mellan reformisterna och de hårdföra konservativa.

Uppstickarna har gått samman med sina åsiktsmotståndare – för att stötta den sittande presidenten.

Efter en intensiv kampanjvecka är det nu dags för iranierna att gå till vallokalerna. Kampen står mellan de konservativa – som desperat försöker behålla makten – och de uppstickande reformisterna, skriver brittiska The Guardian.

Stort valdeltagande

Men det rör sig inte bara om ett val. Utöver valet till majlisrådet – Irans parlament – kommer också en form av expertförsamling på 88 personer väljas fram. De sitter i åtta år och ska avgöra vem som ska efterträda ayatolla Ali Khamenei, den högste ledaren i landet.

Majlisrådet i sin tur ansvarar för att klubba igenom lagar i landet. De godkänner även den årliga budgeten, och i somras var det de som godkände kärnvapenavtalet med USA.

Drygt 55 miljoner av Irans 80-miljonersbefolkning beräknas komma att rösta i valet. För att alla ska kunna få möjlighet till det har hela 120 000 vallokaler öppnats i Irans 31 provinser, skriver The Guardian vidare.

Under fredagen blev valdeltagandet så pass stort att Iranska myndigheter beslutade att förlänga tiden då det är möjligt att rösta med två timmar, rapporterar BBC. Det betyder att urnorna stängs klockan 20 lokal tid i stället för klockan 18.

Koalition stöttar presidenten

Både parlamentet och expertförsamlingen består övervägande av konservativa – nu hoppas motståndarsidan, som är öppen för reformer, att väljarna ska rösta fram mindre konservativa kandidater.

För självförtroendet är inte gigantiskt. De reformvänliga förväntar sig nämligen inte en seger. I stället har de, trots interna meningsskiljaktigheter, gått samman med moderata krafter som stöder president Hassan Rouhani i ett försök att blockera alltför hårda kandidater från att komma in i parlamentet och ayatollaförsamlingen.

Koalitionen, som i förlängningen siktar på att få president Rouhani omvald, går under namnet "hoppets lista". De kommer sannolikt att gynnas av det höga valdeltagandet, uppger the Guardian.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag