Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu fruktar polisen medborgargarden

300 poliser kommer att sättas in i Husby i kväll.
Foto: Roger Vikström

Polisen rustar för en stökig fredagskväll.

Med förstärkta resurser - enligt uppgift runt 300 poliser bara i Husby - är målet tydligt:

Våldsverkarna ska gripas.

– Vi har en ganska stor polisresurs, och den ska vi använda, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Kvällen kan bli våldsam.

Med ett dystert facit i hand av fem nätters bilbränning, stenkastning och vandalisering kommer nu en löningshelg.

Stockholmspolisen sätter nu in ytterligare resurser.

Enligt uppgifter till Expressen.se kommenderas så många som 300 poliser - enbart för att hålla uppsikt över Husby, där kravallerna startade för fem nätter sedan.

Målet ska vara att lägga mer kraft på att gripa och lagföra våldsverkarna, bland annat med hjälp av förstärkning från Malmö och Göteborgspolisen. Men exakt hur många poliser som under kvällen kommer att vara i tjänst hålls fortfarande hemligt.

Risk för medborgargarden

– Inriktningen är att se till att vi får ett normalläge, så vi alla känner oss bekväma. Vi ska jobba med de så kallade goda krafterna, de har vi sett mycket av ute i förorterna kvällstid. I går var det många vuxna ute, säger Lars Byström vid länskriminalen.

Samtidigt som kravallerna riskerar att bryta ut även i kväll finns nu också ett nytt hot som polisen har att ta i beaktande - medborgargarden.

– Vi är medvetna om att man inte tycker att det händer tillräckligt mycket, så det finns en risk för det. Det har man sett tidigare i andra delar av Sverige och världen, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.