300 poliser kommer att sättas in i Husby i kväll. Foto: Roger Vikström
300 poliser kommer att sättas in i Husby i kväll. Foto: Roger Vikström

Nu fruktar polisen medborgargarden

Publicerad

Polisen rustar för en stökig fredagskväll.

Med förstärkta resurser - enligt uppgift runt 300 poliser bara i Husby - är målet tydligt:

Våldsverkarna ska gripas.

– Vi har en ganska stor polisresurs, och den ska vi använda, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Kvällen kan bli våldsam.

Med ett dystert facit i hand av fem nätters bilbränning, stenkastning och vandalisering kommer nu en löningshelg.

Stockholmspolisen sätter nu in ytterligare resurser.

Enligt uppgifter till Expressen.se kommenderas så många som 300 poliser - enbart för att hålla uppsikt över Husby, där kravallerna startade för fem nätter sedan.

Målet ska vara att lägga mer kraft på att gripa och lagföra våldsverkarna, bland annat med hjälp av förstärkning från Malmö och Göteborgspolisen. Men exakt hur många poliser som under kvällen kommer att vara i tjänst hålls fortfarande hemligt.

Risk för medborgargarden

– Inriktningen är att se till att vi får ett normalläge, så vi alla känner oss bekväma. Vi ska jobba med de så kallade goda krafterna, de har vi sett mycket av ute i förorterna kvällstid. I går var det många vuxna ute, säger Lars Byström vid länskriminalen.

Samtidigt som kravallerna riskerar att bryta ut även i kväll finns nu också ett nytt hot som polisen har att ta i beaktande - medborgargarden.

– Vi är medvetna om att man inte tycker att det händer tillräckligt mycket, så det finns en risk för det. Det har man sett tidigare i andra delar av Sverige och världen, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag