Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu flyttar de in i det lyxiga Élyséepalatset

Nu kommer Brigitte och Emmanuel Macron att flytta in i sitt nya hem – det franska presidentpalatset.Foto: Christophe Ena / AP/ TT
Élyséepalatset.Foto: Wikimedia Commons

Tillsammans klev de fram till de jublande folkmassorna efter segern i presidentvalet.

Nu börjar det nya livet i Élyséepalatset för Emmanuel Macron, 39, och hans fru Brigitte, 64, – där möten och festligheter med världsledare tillhör vardagen.

Men där familjelivet samtidigt har en utsatt position.

– Brigitte vet att få av de tidigare presidentfruarna varit lyckliga och att förhållandena sällan överlever i Élyséepalatset, säger vännen Philippe Besson till Le Monde.

De fyra stora pelarna vid grinden till den majestätiska byggnaden från början av 1700-talet öppnar upp till en stor borggård mitt i centrala Paris. Där inne finns huvudbyggnaden med stora gyllene rum, glänsande festsalar med stora takmålningar, kristallkronor och ett överdåd av lyx för ståtliga galamiddagar och hemliga samtal. Utanför de valvformade fönstren sträcker sig välskötta gräsmattor och praktfulla blomsterrabatter ut sig längs de imponerande fasaderna.

Det är här alla franska presidenter bott sedan 1848, och det är hit Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Macron snart flyttar.

Det innebär samtidigt att 39-årige Emmanuel Macron raderar Louis Napoleon Bonapartes rekord och blir den hittills yngsta presidenten att flytta in i det historiska palatset, tillsammans med sin 64-åriga maka.

Macrons anhängare firade utanför Louvren.Foto: EPA / TT

Macron firade med familjen utanför Louvren

Efter det segerrusiga framträdandet tillsammans med stora delar av sin familj inför en jublande folkmassa utanför Louvren på söndagskvällen börjar snart allvaret för Frankrikes nya första par.

– Élyséepalatset, det är en annan värld. Det räcker med ett vingslag från en fjäril så blir det en tornado, omedelbart. Obetydliga saker blir enorma. Från en minut över åtta på söndagskvällen kommer han att betraktas på ett annorlunda sätt, säger en av nuvarande president François Hollandes vänner till Le Point.

Men den första dagen efter valet blir trots allt lite av en smekmånad. Det är helgdag i Frankrike på måndagen och det kommer vara hyllningsceremonier för den nye presidenten på paradgatan Champs-Elysées.

Presidentparet kommer att följas varje steg de tar.Foto: IBL

På onsdag samlar nuvarande premiärminister Bernard Cazeneuve för sista gången den sittande regeringen samtidigt som det officiella resultatet beräknas vara helt färdigräknat, därefter kan Emmanuel Macron bli installerad som ny president. François Hollandes mandat går dock ut först på söndag 14 maj så det kan dröja till dess innan Macron tar över.

Sedan är det dags att börja jobba.

Macron ska utse sin premiärminister

Emmanuel Macron ska utse sin premiärminister och sina ministrar i regeringen, förbereda sig inför de kommande parlamentsvalen i juni som är avgörande för hur stor makt han faktiskt får att styra Frankrike de kommande fem åren och göra sitt första utlandsbesök - vilket Emmanuel Macron redan aviserat kommer att gå till Tyskland och Angela Merkel.

Christine Lagarde nämns som tänkbar ny premiärminister.Foto: Jose Luis Magana / AP/ TT

Men det gäller även att tillfredsställa väljarna och se till att den politik han utlovat under sin valkampanj blir verklighet.

De frågor som den nye presidenten kommer prioritera är enligt Le Monde att reformera arbetsreglerna, ändra reglerna som tillåter parlamentsledamöter att anställa närstående, förbättra de fransk-tyska relationerna, vara med och skapa en budget för eurozonen, förenkla reglerna för småföretagare och reformera grundskolan.

Samtidigt måste han vara förberedd på att ställas till svars för de mest oväntade saker. Fråga bara Hollandes stab.

– Det är bra att koncentrera sig på presidentvalet, men ha i bakhuvudet att historien inte slutar 7 maj. Historien börjar 7 maj. Från och med då kan allt hända. Om det regnar under installationsdagen, glöm inte att det då blir ditt fel, säger Gaspard Gantzer, kommunikationsrådgivare åt François Hollande till tidningen Le Point.

Första dagen som ny president får Emmanuel Macron en överlämning från sin företrädare och nycklarna till Élyséepalatset. Nästa person han ställs inför är chefen för alla anställda i presidentens hem - och då spelar det inte någon roll om han är president eller ej.

– Man kommer dit och tänker att man ska säga "Så här kommer jag göra", men så stöter man på en person som säger "Så här ska du göra. Du ska gå till höger. Du ska gå dit.", sa François Hollande i en tidigare intervju om sin första dag som president.

Den nya maktpositionen innebär även stora förändringar för privatlivet.

 

LÄS MER: Christine Lagarde favorit till att bli premiärminister

Emmanuel och Brigitte Macron flyttar till palatset

Emmanuel och Brigitte Macron ska inte bara flytta från sin gemensamma lägenhet i centrala Paris till ett välbevakat palats. Paret kommer även vara de som representerar Frankrike, och deras agerande och uppträdande kommer detaljstuderas.

Hittills har Brigitte Macron ofta hållit sig bakgrunden även om hon följt med sin make till olika kampanjmöten. På direkta frågor har hon tonat ned sin roll, men de journalister som följt Emmanuel Macrons valarbete har noterat att hon hela tiden funnits med som stöd och rådgivare samt ofta varit den som haft koll på schema och planering.

Under Emmanuel Macrons första år som minister syntes Brigitte på få officiella foton. Hon var inte gömd, men inte heller någon som Emmanuel Macron använde sig av i sin politiska kommunikation.

– Jag framhäver henne inte. Det skulle vara konstlat. Hon är inte konstlad, hon är en del av mitt liv och har alltid varit det, sa Emmanuel Macron.

Sedan dess har paret trots allt poserat på flera uppmärksammade omslag av bland annat Paris-Match och Emmanuel Macron har dessutom lyft fram sin fru och den viktiga roll hon spelat i hans liv.

Brigitte Macron kommer även få en position i Élyséepalatset som skiljer sig markant från tidigare presidentfruars roll. Hennes make har redan förklarat att han tänker ge henne både arbetsuppgifter och anställda, men ingen lön. Hennes arbete kommer framför allt fokusera på utsatta barn.

Frankrikes nyblivna första dam slutade även sitt jobb som lärare för att finns tillgänglig för sin presidentkampanjande make, och elaka tungor har hävdat att makten som varit inom räckhåll stigit Brigitte åt huvudet.

– Det är en kvinna som vill åt makt, säger en person som står paret Macron nära till Le Monde.

Andra personer hävdar raka motsatsen:

– När folk talar med henne om det säger hon alltid "Vi är inte där än", säger en annan vän.

 

LÄS MER: Presidenthustrun Brigitte Macrons hyllning till Sverige

Få förhållanden överlever Élyséepalatset

Författaren Philippe Besson som känner Emmanuel och Brigitte Macron tror snarare att hon är skräckslagen inför att flytta in i Élyséepalatset, särskilt med tanke på vad presidentåren inneburit för tidigare presidenters förhållanden.

Cécilia Sarkozy.Foto: Remy De La Mauviniere / AP

Den sittande presidenten François Hollande separerade från sin partner, Valérie Trierweiler efter att hon i avundsjuka börjat twittra elakt om presidentens ex och mamma till hans barn, den tidigare presidentkandidaten Ségolène Royal.

Hollande separerade från Valérie Trierweiler.Foto: EPA / TT

Hans föregångare, Nicolas Sarkozy, blev övergiven av sin fru Cécilia kort efter att paret hade flyttat in i presidentpalatset.

– Brigitte vet att få av de tidigare presidentfruarna varit lyckliga och att förhållanden sällan överlever i Élyséepalatset. Hon oroar sig över vad som kan ta lyckan ifrån henne, säger vännen Philippe Besson till Le Monde.

 

EXPRESSEN RÄTTAR: I en tidigare version visade vi bild på fel byggnad i Paris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.