Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu får samkönade par gifta sig i Ecuador

Foto: AP / Copyright 2019 The Associated Press. All righ

Nu är det lagligt med samkönade äktenskap i Ecuador. Efter att Högsta domstolen gett två gaypar rätten att gifta sig röstade man också om att göra lagändringen nationell, skriver The Guardian

Frågan om homoäktenskap har under de senaste åren varit ett hett debattämne i Ecuador.

Rätten för samkönade par att ingå partnerskap har funnits på plats sedan 2008 men det är inte för ens ett decennium senare som det i onsdags blev lagigt för gaypar att gifta sig. 

Efrain Soria och Javier Benelcazar är ett av de två par vars äktenskap legaliserades på onsdagen. Foto: AP / Copyright 2019 The Associated Press. All righ

Detta efter att två par stridit hårt för att få sitt äktenskap legaliserat. Ett av dem är Efrain Soria och Javier Benelcazar. 

– Den här domen är en glädje för hela landet, sa Efrain Soria, som är även är ordförande i en aktivistgrupp för LBTQ-personers rättigheter, efter att ha fått beskedet skriver The Guardian.

Är lika mycket värda

Det var en omröstning som slutade 5-4 som resulterade i den nationella lagändringen. 

Domarna som röstade för samkönade äktenskap motiverade sitt beslut med att alla människor är lika mycket värda och betonade att de kommer bekämpa all typ av diskriminering.