Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD:s rusning – L under spärren i SCB:s partisympatiundersökning

Stefan Löfven, Socialdemokraterna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets Annie Lööf.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Siffrorna från SCB.
Foto: Skärmdump / SCB
Ebba Busch Thors KD rusar i opinionen.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jan Björklunds Liberalerna är under spärren.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson, M.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Om det vore val i dag skulle Liberalerna åka ur riksdagen, enligt SCB:s senaste stora partisympatiundersökning.

– Vi kommer dras med de här siffrorna ett tag till men jag tror partiledarprocessen kan bli en nystart, säger L:s partiledarkandidat Nyamko Sabuni.

Samtidigt rusar KD – och ökar med 6,7 procentenheter sen riksdagsvalet.

Statistiska centralbyråns, SCB, genomför sin stora partisympatiundersökning två gånger per år. Den senaste mätningen presenterades i december – mitt under regeringskaoset. 

Då såg man en viss uppgång för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna: ”Jag är inte nöjd”

Men efter fyrpartiuppgörelsen i januari visar den nya mätningen från SCB, som genomfördes i maj, att S backar igen. Partiet får 27,6 procent – en minskning med 0,7 procentenheter sedan riksdagsvalet.

Och det är främst Vänsterpartiet som plockar väljare, sen riksdagsvalet har 0,5 procent av S väljare gått till V.

Här är siffrorna i SCB:s nya stora partisympatiundersökning.

– Jag är inte nöjd, men inte heller förvånad. Vi har ett väldigt speciellt år bakom oss i svensk politik. Vi ser att det har ett pris att ta ansvar. Det vi behöver göra den kommande tiden är att driva igenom politik som innebär konkreta förbättringar för människor i deras vardag, till exempel när det gäller pensionerna, sjukvården och skolan, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad.

S-profilen Daniel Suhonen säger att partiet nu måste gå fram med ”rejäla reformer” för att stoppa sitt tapp. Bland annat med höjda pensioner, förstatligad sjukvård och kraftigt bostadsbyggande.

– Socialdemokraterna måste visa arbetarväljare, pensionärer, de unga och folk i glesbygd att man är deras parti igen, annars är risken att partiet helt förtvinar.

Moderaterna och Liberalerna förlorare

Det parti som straffas hårdast av väljarna är ändå oppositionspartiet Moderaterna – som gör det största tappet på 3,8 procentenheter. 0,4 procent av M-väljarna går till SD medan KD tar 4,2 procent, enligt SCB.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer säger till TT att han inte ser någon risk för att Moderaterna blir omsprungna av KD.

– Nej, jag är inte orolig för det. Jag tycker att man ska ta alla mätningar på allvar, men framför allt ska man se de långa linjerna och ta det på allvar. Vi har ett valresultat som är ett halvår gammalt och vi har haft ett Europaval som bara är någon vecka gammalt, där Moderaterna har fått väljarnas bekräftelse på ett väldigt tydligt sätt att vi är det största oppositionspartiet.

Även Liberalerna straffas av väljarna och hamnar under riksdagsspärren med 3,7 procent. Och även L tappar flest väljare, 0,7 procent, till den gamla kollegan KD. 0,4 procent går till M och 0,3 procent till C.

Partiledarkandidaten Nyamko Sabuni säger att L just nu bara talar om frågor som ”tilltalar den högutbildade storstadsmänniskan”.

– Vi behöver bredda partiet, utveckla politiken och kommunicera den i hela landet. Människor utanför städer har utmaningar i sin vardag som de inte känner att Liberalerna har svar på, säger hon.

Sabuni fortsätter:

– Vi kommer dras med de här siffrorna ett tag till men jag tror partiledarprocessen kan bli en nystart, där vi får berätta om våra visioner för partiet och framtiden. Det är tre år till nästa val så jag är inte orolig alls.

Kristdemokraterna ökar stort i ny mätning

Samtidigt som M och L backar gör Kristdemokraterna en superspurt och ökar med 6,7 procentenheter sen riksdagsvalet. 

För ett år sen landade KD på drygt 3 procent. Nu samlar partiet hela 13 procent. Förutom från M och L tar partiet sympatisörer från främst SD – 1,3 procent – men även från C.

– Det är jättekul med positiva mätningar och Kristdemokraterna har onekligen gjort en ordentlig opinionsmässig resa. Sedan mätningen för ett år sedan har vi ökat med drygt 10 procentenheter, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren i Expressen TV.

https://twitter.com/BuschEbba/status/1135873790909566976

Enligt honom beror framgångarna på att KD har fått tala om sina viktigaste politikområden: vård, äldreomsorg och trygghet.

– Vi har varit tydliga och stringenta, man har vetat var man har haft Kristdemokraterna under regeringskrisen. Vi har en partiledare som är otroligt duktig på att kommunicera vår politik, säger Peter Kullgren.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet går framåt

Utöver Kristdemokraterna är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som ökar jämfört med riksdagsvalet i september. V går upp med 0,7 procentenheter, MP med 1,2 procentenheter.

– Det är vår bästa SCB sedan 2004 och det är bra för alla som vill ha jämlikhet och rättvisa. Jag tror att vi kommer att öka framöver också. Den här regeringens politik ligger alldeles för långt åt höger, säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet.

Märta Stenevi, partisekreterare för Miljöpartiet:

– Det här är Miljöpartiets bästa resultat i SCB sedan 2015. Vi har ett ansvar att förvalta förtroendet, och vi fortsätter att jobba hårt för klimat- och miljöfrågorna.

Sedan förra SCB-mätningen har Moderaterna tappat 3,3 procent till KD.
Foto: SCB
SD har tappat 1,3 procent till KD sedan riksdagsvalet.

Centerpartiet backar med 1,7 procentenheter till 6,9 procent, och Sverigedemokraterna med 0,4 procentenheter till 17,1 procent – båda med främsta väljartappet till KD.

Michael Arthursson, partisekreterare för Centern, menar att undersökningen påbörjades redan i slutet april och vill hellre peka på partiets framgångar i EU-valet.

– Vi är trygga med att en stor majoritet av Centerväljarna står bakom det vägval vi har gjort genom den reformpolitiken i Januariavtalet med regeringen och Liberalerna. Centerpartiet kommer nu att lägga kraft på att reformerna för en mer öppen arbetsmarknad, sänkta skatter på arbete, bättre villkor för landsbygden och resultat för klimatet genomförs, säger Arthursson.

Paula Bieler kommenterar Sverigedemokraternas siffra:

– Vi går marginellt tillbaka. Det man tydligast ser är att det finns en konservativ våg. Januariavtalets partier backar och KD, som öppnat upp för att prata med oss, får ett tydligt stöd för det, säger hon.

SCB:S PARTISYMPATIUNDERSÖKNING VÅREN 2019

Centerpartiet: 6,9 procent (-1,7)

Liberalerna: 3,7 procent (-1,8)

Moderaterna: 16 procent (-3,8)

Kristdemokraterna: 13 procent (+6,7)

Socialdemokraterna: 27,6 procent (-0,7)

Vänsterpartiet: 8,7 procent (+0,7)

Miljöpartiet: 5,6 procent (+1,2)

Sverigedemokraterna: 17,1 procent (-0,4)

Övriga: 1,3 procent procent (-0,2)


Genom ett slumpmässigt urval har 9 092 röstberättigade personer valts ut att svara på frågor via telefonintervjuer och webbenkäter. Bortfallet ligger på 50,4 procent, så det totala antalet svarande är 4 506.

Undersökningen genomfördes under perioden 29 april–28 maj.

VALRESULTATET, 9 SEPTEMBER 2018

Moderaterna: 19,84 procent, 70 mandat.

Centerpartiet: 8,61 procent, 31 mandat.

Liberalerna: 5,49 procent, 20 mandat.

Kristdemokraterna: 6,32 procent, 22 mandat.

Socialdemokraterna: 28,26 procent, 100 mandat.

Vänsterpartiet: 8,00 procent, 28 mandat.

Miljöpartiet: 4,41 procent, 16 mandat.

Sverigedemokraterna: 17,53 procent, 62 mandat.

Feministiskt initiativ: 0,46 procent, 0 mandat. 

Övriga anmälda partier: 1,07 procent, 0 mandat.

SCB:S PARTISYMPATIUNDERSÖKNING HÖSTEN 2018

Resultat i mätningen hösten 2018 mot förändring sedan valet 2018

Socialdemokraterna: 30,5 (+2,2)

Moderaterna: 19,2 (-0,6)

Sverigedemokraterna: 18,3 (+0,8) 

Centerpartiet: 8,6 (0)

Vänsterpartiet: 8,4 (+0,4)

Kristdemokraterna: 5,4 (-0,9)

Liberalerna: 4,3 (-1,2)

Miljöpartiet: 4,0 (-0,4)

Övriga partier: 1,2 (-0,3)


Genom ett slumpmässigt urval har cirka 9 000 personer valts ut att intervjuas i partisympatiundersökningen under oktober och november i år. 

Urvalet representerar alla personer som är folkbokförda i Sverige och som är röstberättigade i år. Det totala bortfallet i de senaste mätningarna har legat runt 45 procent. Data samlades in under perioden 29 oktober till 27 november.

Undersökningen har gjorts sedan 1972 och presenteras två gånger om året, i juni respektive december. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.