Ivanka Trump får eget kontor i Vita huset. Foto: Yin Bogu / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESSIvanka Trump får eget kontor i Vita huset. Foto: Yin Bogu / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Ivanka Trump får eget kontor i Vita huset.

 Foto: Yin Bogu / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Jared Kushner och Ivanka Trump. Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅNJared Kushner och Ivanka Trump. Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

Jared Kushner och Ivanka Trump.

 Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump. Foto: Christy Bowe / POLARIS/IBL POLARISPresident Donald Trump. Foto: Christy Bowe / POLARIS/IBL POLARIS

President Donald Trump.

 Foto: Christy Bowe / POLARIS/IBL POLARIS

Nu får Ivanka Trump ett eget kontor i Vita huset

Publicerad

Ivanka Trump befäster sin ställning som en betydelsefull person i Vita huset.

Trots att hon inte har någon officiell titel får hon nu både ett eget kontor – och tillgång till hemligstämplat material.

Att Ivanka Trump har en viktig roll i Donald Trumps administration råder det inga tvivel om. Hon har hela tiden haft en stark närvaro kring arbetet i Vita huset. Presidentdottern satt exempelvis med under ett möte som Donald Trump hade med Angela Merkel under den tyska förbundskanslerns statsbesök i fredags.

Men till skillnad från hennes make Jared Kushner, som tidigt fick en roll som presidentens seniorrådgivare, har hon ännu inte fått något titel.

Eget kontor i Vita huset

Nu rapporterar nyhetsbyrån AP att Ivanka Trump stärker sin ställning ytterligare i Vita huset. Enligt Jamie Gorelick, jurist och rådgivare åt Ivanka Trump, kommer hon få ett eget kontor i Vita huset samt tillstånd att hantera hemligstämplat material. Men även i fortsättningen kommer hon inte att ha någon officiell titel.

Enligt Gorelick ska Ivanka Trump dock följa de etiska regler som regeringsanställda omfattas av.

– Ivanka kommer frivilligt att följa de regler som skulle gälla om hon var statsanställd, även om hon inte är det, säger han till AP.

Jared Kushner och Ivanka Trump.Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Trumps budget matchar inte Ivankas löften

 

Får rådfråga familjemedlemmar

Ivanka Trumps och hennes make Jared Kushners roller inom Vita huset har varit ifrågasatta då det finns lagar som förbjuder presidenten från att anställa familjemedlemmar.

Enligt AP sa en representant för justitiedepartementet nyligen att presidentens "särskilda anställningsbefogenheter" gjorde det möjligt för honom att utse Kushner till sin rådgivare. Det ska även ha klargjorts att presidenten får rådfråga familjemedlemmar – vilket Jamie Gorelick säger är vad som kommer att bli aktuellt när det kommer till presidentdottern.

 

LÄS MER: Conways man väntas få toppjobb av Trump

Relaterade ämnen
Tobias Söderlund
Tobias Söderlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag