Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu får Ivanka Trump ett eget kontor i Vita huset

Ivanka Trump får eget kontor i Vita huset.
Foto: Yin Bogu / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Jared Kushner och Ivanka Trump.
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump.
Foto: Christy Bowe / POLARIS/IBL POLARIS

Ivanka Trump befäster sin ställning som en betydelsefull person i Vita huset.

Trots att hon inte har någon officiell titel får hon nu både ett eget kontor – och tillgång till hemligstämplat material.

Att Ivanka Trump har en viktig roll i Donald Trumps administration råder det inga tvivel om. Hon har hela tiden haft en stark närvaro kring arbetet i Vita huset. Presidentdottern satt exempelvis med under ett möte som Donald Trump hade med Angela Merkel under den tyska förbundskanslerns statsbesök i fredags.

Men till skillnad från hennes make Jared Kushner, som tidigt fick en roll som presidentens seniorrådgivare, har hon ännu inte fått något titel.

Eget kontor i Vita huset

Nu rapporterar nyhetsbyrån AP att Ivanka Trump stärker sin ställning ytterligare i Vita huset. Enligt Jamie Gorelick, jurist och rådgivare åt Ivanka Trump, kommer hon få ett eget kontor i Vita huset samt tillstånd att hantera hemligstämplat material. Men även i fortsättningen kommer hon inte att ha någon officiell titel.

Enligt Gorelick ska Ivanka Trump dock följa de etiska regler som regeringsanställda omfattas av.

– Ivanka kommer frivilligt att följa de regler som skulle gälla om hon var statsanställd, även om hon inte är det, säger han till AP.

Jared Kushner och Ivanka Trump.
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Trumps budget matchar inte Ivankas löften


Får rådfråga familjemedlemmar

Ivanka Trumps och hennes make Jared Kushners roller inom Vita huset har varit ifrågasatta då det finns lagar som förbjuder presidenten från att anställa familjemedlemmar.

Enligt AP sa en representant för justitiedepartementet nyligen att presidentens "särskilda anställningsbefogenheter" gjorde det möjligt för honom att utse Kushner till sin rådgivare. Det ska även ha klargjorts att presidenten får rådfråga familjemedlemmar – vilket Jamie Gorelick säger är vad som kommer att bli aktuellt när det kommer till presidentdottern.


LÄS MER: Conways man väntas få toppjobb av Trump

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.