Börje Blomster och hans man Jan-Fredrik Schöldström ingick partnerskap 1995. Foto: Magnus Jönsson
Börje Blomster och hans man Jan-Fredrik Schöldström ingick partnerskap 1995.  Foto: Magnus Jönsson

Nu får de gifta sig

Publicerad
Nu får Börje Blomster och Jan-Fredrik Schöldström gifta sig.
Kyrkomötet 2009 beslutade på torsdagen att även homosexuella par ska kunna vigas i Svenska kyrkan.
- Underbart! säger Börje Blomster när han får nyheten av Expressen.se.
Paret Börje Blomster och Jan-Fredrik Schöldström har redan ingått partnerskap, men att få gifta sig i kyrkan är någonting annat.
- Det har att göra med att man upplever sig som likvärdig, att den relation man lever i jämställs med en tvåkönad relation. Det är ändå samma sak: man delar livet och satsar på att leva tillsammans, säger Blomster.

Missionskyrkan

Själv är han dock medlem i Missionskyrkan, som inte tillåter homosexuella vigslar – nu hoppas han att han snart ska få gifta sig i sin kyrka.
- Beslutet från Kyrkomötet är strategiskt väldigt viktigt. Nu måste även andra kyrkor ta ställning och för min del innebär det att Missionskyrkan måste överväga frågan. Jag tror att det kommer att bli en allvarlig diskussion om hur man ska göra med vigselrätten.
Börje Blomster berättar att han ”inte har vågat lämna Svenska Kyrkan”.
- Jag har sett det som en utväg, att gifta mig där, men nu tror jag att det kan bli möjligt även i Missionskyrkan, säger han.

Partnerskapslagen viktig

Enligt Börje Blomster var beslutet om att homosexuella skulle få ingå partnerskap, ett beslut som infördes 1 januari 1995, viktigt.
- Man synliggjorde att det fanns människor som behövde en reglerad samlevnadsform och det har påverkat inställningen i samhället. I dag tycker många att det är självklart att även homosexuella kan vara med i en församling, utvecklingen satte fart efter partnerskapslagen.
Vilket är nästa steg?
- Upplysningsarbetet måste fortsätta inom vissa kyrkor, arbetet är inte slut. I Sverige har vi kommit längre än omvärlden i många frågor och vi behöver bearbeta frågan internationellt, där trycket är oerhört. Om man ser i vår närhet så förnekas homosexuella alla rättigheter exempelvis i baltstaterna, som ingår i EU. Kyrkan är oerhört konservativ vad gäller homosexuellas rättigheter, säger Börje Blomster.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag