Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu får chefen rätt att flytta på din semester

Nu har chefen rätt att flytta på redan beviljad semester.Foto: JAN WIRIDEN

Har du redan börjat planera vad du ska göra på semestern?

Då kanske det är läge att tänka om – för chefen har rätt att flytta ledigheten.

Ett nytt beslut i Arbetsdomstolen öppnar för en hårdare tolkning av semesterlagen.

– Man kan fråga sig vilken planet de varit på i Arbetsdomstolen när de fattat det här beslutet, säger Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, till SVD.

Har man fått sin semester beviljad och godkänd av chefen, är det bara att boka drömresan till Grekland och börja räkna dagarna.

Eller?

En ny vägledande dom i Arbetsdomstolen öppnar för en annan tolkning av semesterlagen. Domstolen har slagit fast att arbetsgivaren har rätt att flytta redan beviljade semestrar – om det är nödvändigt för att verksamheten ska fungera.

 

LÄS MER: Så ska du ta ledigt för att maxa ledigheten 2017 

Domen gäller alla yrken

– Detta är en tolkning av semesterlagen, och den gäller alla yrken. Men mest gäller det yrken där det är svårt att få ihop semestrar för att verksamheten pågår året om, som i vården, säger Anna Svanestrand, arbetsrättsjurist på Sverige kommuner och landsting till SVD.

Frågan hamnade hos Arbetsdomstolen efter att Vrinnevisjukhuset i Norrköping inte fick ihop bemanningen till sitt sommarschema 2014. Då flyttade arbetsgivaren ledigheten för fem barnmorskor – trots att semestern redan var beviljad och skulle börja om en månad. 

 

LÄS MER: 5 stressfällor som kan förstöra din semester 

Vårdförbundet: ”Fullt kaos” väntar

Vårdförbundet drev fallet med de fem barnmorskorna till Arbetsdomstolen, som nu har gett arbetsgivaren rätt. Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, säger till SVD att ”fullt kaos” är att vänta om fler arbetsgivare tar efter Vrinnevisjukhuset. 

Vården har redan svårt att locka till sig folk i tillräckligt hög utsträckning. Om arbetsgivaren dessutom sätter i system att flytta på personalens semestrar, lär den utmaningen bli ännu större framöver, menar han. 

 

LÄS MER: Så mycket pengar lägger vi på semestern 

Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, är kritisk till beslutet.Foto: Ulf Huett

Arbetsgivaren hade gjort tillräckligt

– Man kan fråga sig vilken planet de varit på i Arbetsdomstolen när de fattat det här beslutet, säger han till tidningen.

Enligt domslutet hade arbetsgivaren i det aktuella fallet gjort tillräckligt för att ha rätt att flytta på de beviljade semestrarna. Bland annat hade man försökt få barnmorskorna att arbeta extrapass med extra ersättning för att täcka upp för personalbristen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.