Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-årig pojke döms för grovt överfall i Skellefteå

Flickan har fått bestående men efter överfallet • Hör åklagaren om fallet.
Den 15-årige pojken beskriver själv i förhör hur attacken mot den 9-åriga flickan gått till. I det första förhöret nekar han men börjar snart berätta om vad han gjort.

Den 15-årige pojken har själv berättat hur attacken mot den nu 10-åriga flickan i Skellefteå i somras gick till.

Han har erkänt att han slog flickan och försökte strypa henne med ett par skosnören.

15-åringen döms nu till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

Han döms för både grov våldtäkt mot barn och mordförsök.

Den 7 juli i år hittades en svårt skadad flicka, då nio år gammal, i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå. Flickan hade lämnat fritids på eftermiddagen men kom aldrig hem hittades ett par timmar senare.

Tingsrätten dömer nu pojken på samtliga åtalspunkter - försök till mord och grov våldtäkt av barn. Tingsrätten bedömer att det samlade straffvärdet för en vuxen person motsvarar livstids fängelse. 

En rättspsykiatrisk utredning har slagit fast att pojken lider av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningen den 7 juli som vid undersökningstillfället.

Kammaråklagare Andreas Nyberg yrkade på att 15-åringen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och är nöjd med domen:

– Så som det utvecklats i den rättspsykiatriska undersökningen tycker jag att det var den mest brottspreventiva påföljden, kanske den enda påföljden som var aktuell i slutändan, säger han.

Skellefteå tingsrätt dömer pojken till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, ”eftersom det finns risk för att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag.”

DNA på skosnören

Pojken berättade själv för polisen att hans officiella ålder inte stämde. En undersökning från Rättsmedicinalverket visade att pojkens ålder var över 15 – och att han därmed var straffmyndig.

Foto: JONAS WESTLING / TT NYHETSBYRÅN

Han berättar också i förhör hur han försökte strypa flickan med ett par skosnören.

– Mm, jag tog skor, eh snöret och sen bara försöker döda hon.

I domen står det att polisen bland annat hittade en ryggsäck, en hjälm och två skor som saknade skosnören i närheten av platsen där flickan hittades.

På skosnörena hittades också DNA från den 15-årige pojken. Man hittade även blod från flickan på hans t-shirt och på hans kropp.

Svåra skador

I domen framgår mammans ord från förhandlingen - att det är ”en mardröm och hon vill bara vakna upp”. 

Flickan vårdas fortfarande på sjukhus och har inte kunnat höras i utredningen på grund av sina svåra skador. Flickan utsattes för mycket grovt våld som bland annat orsakade hjärnskador av syrebristen. Det rör sig om livshotande skador som kommer att leda till bestående men.

Familjens målsägandebiträde, advokat Urban Rönnblom, har hunnit prata med familjen efter domen. 

– Rättsprocessen och domen har gett mina klienter en inblick och klarhet i vad som har hänt, men det förändrar inte deras situation, säger han.

I slutpläderingen erkände pojken grov våldtäkt mot barn samt synnerligen grov misshandel, dock inte försök till mord.

Sammantaget bedöms pojken till följd av sin intellektuella funktionsnedsättning ha haft ”en nedsatt, men inte saknat, förmåga att inse gärningarnas innebörd liksom att kontrollera sina handlingar.” 

Därmed anser tingsrätten att han hade ett uppsåt att döda flickan.

Pojken ska betala skadestånd till flickan på 730 000 kronor. Han ska också betala skadestånd till flickans föräldrar.

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/overfallet-pa-skelleftea-flickan&theme=spacegreen

LÄS MER: Överföll kvinna som ”11-åring” – larmen som ignorerades

”Straffet hade motsvarat livstids fängelse”

Expressens reporter om den uppmärksammade Skellefteå-domen.

Agnes var först på plats hos flickan

Berättar: ”Det har satt sina spår”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.