Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då kan Trump frias i riksrättsprocessen

Presidenten mötte pressen en kort sväng innan han höll sitt tal i Davos.
President Donald Trump
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
DiTV sänder riksrättsåtalet.
Donald Trump befinner sig just nu i Davos i Schweiz.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen inleddes rättegången mot president Donald Trump som är ställd inför riksrätt.

Demokraterna och republikanerna kommer att få tre dagar var på sig att lägga fram sina argument i senaten. 

Om tidsramen hålls kan Trump få sin dom om en månad. 

Efter månader av politiska turer i representanthuset inleddes under tisdagen rättegången mot Donald Trump. Presidenten står ställd inför riksrätt, något som röstades igenom för en månad sedan i representanthuset. Där han står anklagad för maktmissbruk och för att ha hindrat kongressens arbete. 

Republikanernas majoritetsledare i USA:s senat, Mitch McConnell, ville till en början att processen skulle ske inom en tajt tidsram och föreslog att båda parterna skulle få två dagar var på sig att nyttja sina timmar, vilket var kortare tid än i rättegången mot Bill Clinton där man tillät tre dagar. 

Men efter en debatt som fortsatte in på onsdagsnatten beslutades det att parterna kommer att få en tidsram på tre dagar. Under dessa tre dagar kommer de båda sidorna att få sammanlagt 24 timmar vardera att lägga fram sina argument. Enligt CNN var det flera republikanska senatorer som haft anmärkningar på McConnells tidigare beslut. 

Om tidsramen hålls kan Trump få sin dom inom en månad. Båda sidor kan dock begära mer tid, vilket i så fall kan innebära att beskedet dröjer. Även om vittnen och anklagelser dras tillbaka kan det dra ut på tiden. 

Demokraterna kommer att lägga fram sina argument onsdag, torsdag och fredag. Sedan är det republikanernas tur lördag, måndag och tisdag nästa vecka. På onsdagen är sista schemadagen med frågor från senatorer. 

Debatt om hur det ska gå till

Nyligen svarade presidentens advokatteam med ett 110 sidor långt svar på åtalet som ska tas upp i senaten. Presidentens advokatteam nekar till att Trump gjort något fel, skriver man i svaret på åtalspunkterna. 

I svaret skriver de också att det i åtalet inte finns något som stöder att Trump skulle ha gjort något lagvidrigt. Man skriver vidare att hela åtalet borde ogiltigförklaras och kallar åtalet för ”fånigt och farligt”, skriver CNN. 

Just nu befinner sig presidenten i Davos i Schweiz för att delta vid Världsekonomiskt forum. Under eftermiddagen stod Donald Trump på scenen i Davos för att hålla tal bara timmar innan riksrätten mot honom i USA:s senat tar sin början.

Trump: ”USA vinner igen”

Presidenten mötte pressen en kort sväng innan han höll sitt tal i Davos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.