Nu drar askmolnet mot Sverige

Publicerad
Uppdaterad
I dag når askan Sverige.
Molnet drar in från sydväst och sedan upp över landet.
Enligt SMHI når hög koncentration aska Landvetter - något som kan påverka flygtrafiken.
Askmolnet fortsätter att orsaka oro för flygresenärer – och nu kommer det till Sverige.
Enligt SMHI når det sydvästkusten i dag.
Enligt Jesper Blomster, meteorolog vid SMHI på Arlanda, är det troligtvis endast vid den höga koncentrationen som flygtrafiken kan komma att påverkas.
- Den höga koncentrationen av aska ser ut att nå Landvetter, och medelhög koncentration i Trollhättan. Övriga flygplatser ser inte ut att nås av den, säger han till TT på tisdagen.
 - Låga koncentrationer av aska når även Karlstad, Örebro, Linköping, Norrköping, Halmstad samt Ängelholm.

Förbereder sig

Askan beräknas nå Västra Götaland först, men efterhand också Arlanda. Även under onsdagen väntas fortsatta vindar från väster.
– Vinden ligger på ganska oförändrat, det är risk att det fortsätter beröra de södra delarna av landet, säger Gustav Åström.
Även Irland och Skottland förbereder sig nu för förseningar i flygtrafiken.
– Vindarna blåser just nu starkt mot Storbritannien, säger Peitur Arason vid Islands meteorologiska institut till AFP.

"Följer utvecklingen"

Skotska flygbolaget Loganair planerar att ställa in samtliga flygningar på tisdagen mellan klockan 06.00 och 13.00, enligt deras hemsida.
På svenska Transportstyrelsen håller man sig hela tiden uppdaterad.
– Det finns ingen aska just nu över Sverige, men vi följer utvecklingen hela tiden, säger Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig luftfart och sjöfart vid Transportstyrelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag