Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ASAP Rocky döms för misshandel i Stockholm

Expressens reporter Elin Jönsson medverkade hos CNN
Rapparen Rakim Mayers, mer känd som ”ASAP Rocky” döms till villkorlig dom.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Personal delar ut domen i tingsrätten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rockys mamma Renee Black under förhandlingarna i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rocky på en av de omtalade filmerna från händelsen i Stockholm den 30 juni.
Foto: Polisen / Polisen
Personal i Stockholms tingsrätt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky.
Foto: VINCENZO LANDI / REX/IBL
Under rättegången tidigare i somras närvarade ASAP Rocky, iklädd Kriminalvårdens gröna kläder.
Foto: Helen Rasmusen / Helen Rasmusen
Personal delar ut hiphopartisten ASAP Rockys dom i Stockholms tingsrätt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Artisten ASAP Rocky döms för misshandel i Stockholm.

Men han slipper fängelse – straffet blir villkorlig dom.

På onsdagskvällen svensk tid yttrade ASAP Rocky sina första ord om domen på sin Instagram: 

”Jag är självklart besviken.”

Kvällen den 30 juni hamnade den amerikanske världsstjärnan Rakim Mayers, mer känd under artistnamnet ASAP Rocky, och hans sällskap i bråk med två unga män i centrala Stockholm.

Händelsen fångades på film och dagen efter blev det en världsnyhet när den amerikanska sajten TMZ publicerade ett klipp som visade hur rapparen och hans sällskap misshandlade en av de unga männen.

Villkorlig dom

ASAP Rocky och hans två vänner häktades och åtalades så småningom för misshandel. När rättegången avslutades den 2 augusti försattes de på fri fot i väntan på dom, efter att ha varit frihetsberövade i 31 dagar.

På onsdagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom. 

Rapparen och de två andra männen fälls för misshandel. Straffvärdet för brottet uppgår till två månaders fängelse men villkorlig dom döms i stället ut. Omständigheterna är ”inte av så allvarligt slag att fängelse i första hand måste övervägas som påföljd”, skriver domstolen.

Den dömda trion ska gemensamt 12 500 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen – att jämföra med 140 000 kronor som målsägandebiträdet yrkade på i rätten.

De döms också att betala kostnaden för 19-åringens målsägandebiträde. Med anledning av sin ekonomiska situation ska rapparen stå för huvuddelen av de drygt 200 000 kronor det handlar om.

ASAP Rocky besviken

På onsdagskvällen svensk tid uttalade sig ASAP Rocky om domen för första gången: 

”Jag är såklart besviken på dagens dom. Jag vill återigen tacka alla mina fans, vänner, och alla som har visat mig kärlek under den här svåra tiden. Jag ska fortsätta blicka framåt. Tack till mitt team, mina advokater, mitt skivbolag och alla som har yrkat på rättvisa.”

https://www.instagram.com/p/B1KAFeRnRH1/

Försvarets linje var att våldet som användes föll under nödvärnsrätten.

– Jag är inte från Sverige och jag visste inte vad vi hade att vänta oss. Det var en skrämmande situation, sa ASAP Rocky i rättssalen.

Men två kvinnors vittnesmål motbevisar enligt Stockholms tingsrätt att det fanns något överhängande hot om våld mot ASAP Rocky och hans vänner.

En annan huvudfråga i målet har varit huruvida en glasflaska använts för att slå 19-åringen. Tingsrätten anser att det inte är bevisat att någon flaska använts.

På en presskonferens sa ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic:

– Vi är besvikna eftersom vi hade hoppats på en friande dom.

– Rakim Mayers är besviken att deras invändning om att livvakten varit hotad inte har accepterats.

Huruvida rapparen vill överklaga domen återstår att se, meddelar advokaten. Samtidigt säger Jovicic att Mayers med ”hundra procents säkerhet” kommer att återvända till Sverige.

Artistens mamma: ”Känns inte bra”

ASAP Rockys mamma Renee Black får veta av Expressen att domen har meddelats i Stockholm och slår på tv:n för att följa rapporteringen i amerikanska medier.

– Tack, jag kan se om det nu, säger hon.

Hur känner du inför detta?

– Det känns inte bra alls. Jag kan inte säga mer just nu, förlåt mig. Tack.

Åklagare Daniel Suneson yrkade på sex månaders fängelse.

– Tingsrätten gör samma bedömning som jag, med ett stort undantag. De anser inte att den här flaskan har använts vid misshandeln, säger Suneson.

Rättens ordförande: ”Ingen nödvärnssituation”

Kommer du att överklaga domen?

– Jag vill inte uttala mig ännu om huruvida jag ska överklaga eller inte. Jag vill läsa domen noggrannare först, säger åklagaren.

ASAP Rocky-fallet – detta har hänt

30 juni: Artisten ASAP Rocky är på plats i Sverige för en spelning. Kvällen den 30 juni hamnar han och hans sällskap i bråk med två unga män. Polisen tillkallas men ingen blir gripen.

1 juli: Amerikanska sajten TMZ publicerar ett filmklipp från händelsen, som visar hur ASAP Rocky kastar ev de unga männen ner i marken, för att sedan sparka och slå på honom.

2 juli: ASAP Rocky gör en spelning på Stockholms stadion och inställer sig sedan till polisen. Han förhörs, blir anhållen och begärs så småningom häktad misstänkt för grov misshandel.

5 juli: ASAP Rocky häktas. Tingsrätten skriver ner rubriceringen till misshandel av normalgraden.

9 juli: TMZ rapporterar om att ASAP Rocky lever under ”inhumana” förhållanden på Kronobergshäktet. Kriminalvården dementerar påståendena. Det gör även rapparens advokat senare.

10 juli: En halv miljoner människor har skrivit under ett upprop för att frige ASAP Rocky. Flera amerikanska rappare har meddelat att de kommer bojkotta Sverige.

19 juli: USA:s president Donald Trump twittrar om att han ska ringa Sveriges ”talangfulle statsminister” för att lösa situationen.

25 juli: Åklagaren väcker åtal för mot ASAP Rocky och två av hans vänner för misshandel. Donald Trump twittrar igen om att han är ”väldigt besviken” på Löfven för att han inte löst situationen.

30 juli: Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt.

2 augusti: Rättegången avslutas. Domstolen fattar då beslut om att ASAP Rocky och de två andra männen ska försättas på fri fot. De återvänder genast till USA.

14 augusti: Stockholms tingsrätt meddelar sin dom i fallet.

Under tiden som frihetsberövad har ASAP Rocky fått stöd från flera håll. Flera amerikanska rappare har meddelat att de kommer att bojkotta Sverige i framtiden och landets president Donald Trump har varit i kontakt med Sveriges statsminister i ett fruktlöst försök att få rapparen släppt i förtid.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1154501344323080192
Slobodan Jovicic berättar om fällande domen mot artisten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.