Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu börjar Sofias
helt nya jobbliv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utlandsresor, utbildningsprogram och representationsmiddagar blir en del av prinsessan Sofias nya arbetsliv.
Foto: David Sica
Till sin hjälp får hon en ny mentor: Kirstine von Blixen-Finecke.
Foto: Olle Sporrong

Utlandsresor, utbildningsprogram och representationsmiddagar blir en del av prinsessan Sofias nya liv i höst.

Till sin hjälp har hon en ny mentor - statsfrun Kirstine von Blixen-Finecke, 70.

– Det är ett hedersamt uppdrag att få vara mentor åt prinsessan Sofia, säger hon.

I juni gifte sig Sofia Hellqvist med sin prins Carl Philip och blev prinsessan Sofia. Efter en ledig sommar börjar nu hennes nya liv som kunglighet på riktigt.

– Hon ser mycket fram emot sina kommande nya arbetsuppgifter och att kunna ha möjlighet att delta i och påverka frågor som är viktiga, säger hovets presschef Margareta Thorgren.

De närmsta månaderna kommer att fyllas av både uppdrag och utbildning. Hon är fortsatt engagerad i välgörenhetsorganisationen Project Playground, som hon har grundat, men numera som hedersordförande. Organisationen hjälper utsatta barn och unga i Sydafrika.

– När det gäller uppdragen hon har framför sig så är det mycket som kretsar kring att förbättra olika situationer för barn och ungdomar, säger Margareta Thorgren.

Utbildningen handlar om att förbereda Sofia för sin nya roll och har enligt Margareta Thorgren pågått ett tag och kommer att fortsätta under hösten. Prinsessan Sofia har också nyligen fått en ny mentor som hjälper henne - statsfrun Kirstine von Blixen-Finecke, 70.

– Det är ett hedersamt uppdrag att få vara mentor åt prinsessan Sofia, säger Kirstine von Blixen-Finecke.

Hennes uppgift som mentor är att lägga upp ett program för prinsessan där hon får studera bland annat konsthistoria, Sveriges grundlagar och samhällskunskap. Kirstine von Blixen-Finecke har varit statsfru sedan 2003, vilket bland annat innebär att hon är en av drottningens närmaste medarbetare.

Prinsessans första uppdrag blir att tillsammans med prins Carl Philip besöka Värmland i nästa vecka. Det blir första gången som prinsessan besöker sitt hertiginnedöme. Där kommer prinsparet bland annat att inviga naturreservatet Bymossarna i Arvika och besöka Selma Lagerlöfs hem i Sunne.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har sökt bygglov för Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm, där de antas flytta in, men än har de inte fått grönt ljus på sin ansökan. Paret planerar att helrenovera det klassiska funkishuset som testamenterades till prins Carl Philip efter att prins Bertil avlidit.

Sofias uppdrag i höst

26-27 augusti - besök i Värmland, där prinsessan Sofia är hertiginna, tillsammans med Prins Carl Philip.

28 augusti - närvaro vid invigningen av utställningen "Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!" tillsammans med drottningen och prins Carl Philip.

8 september - närvaro vid regionalt Global Child Forum i Johannesburg.

15 september - Närvaro vid gudstjänst med anledning av riksmötets öppnande tillsammans med kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel och prins Carl Philip.

15 september - Närvaro vid föreställning med anledning av riksmötets öppnande tillsammans med kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel och prins Carl Philip.

Källa: Kungahusets kalender. Fler uppdrag kan tillkomma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.