Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu börjar rättegången mot Kent Ekeroth, SD

Kent Ekeroth är åtalad för ringa misshandel. Foto: SVEN LINDWALL
Själv hävdar Kent Ekeroth att han värjde sig mot en dysisk attack. Något som åklagaren menar att det inte finns någon bevisbörda för. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Våldsbrottsåtalade SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth går till angrepp mot den 21-årige mannen som han slog till under ett krogbråk i höstas. 

Under onsdagens rättegång menade Ekeroth att det var han som blev slagen – och försvarade sig. 

– Antingen så ljuger han eller så har han dåligt minne, säger Ekeroth i rätten. 

– Det är knepigt faktiskt. Men om jag tvingas välja, så gissar jag att han blir friad, säger Brottscentralens expert Leif GW Persson efter rättegången.

Klockan 9 på onsdagsförmiddagen började rättegången i Stockholms tingsrätt mot Kent Ekeroth. Han misstänks för ringa misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet i slutet av november förra året. 

Ekeroth menar att han med sitt slag mot en 21-årig man värjde sig mot en fysisk attack - något som förnekas av 21-åringen. 

Ekeroth menar också att han blev hotad:

– Han säger att du ska dö eller jag ska döda dig samtidigt som jag får en hand i ansiktet, säger Ekeroth i sitt förhör i rätten. 

"Han kanske misstog stressen för berusning"

Men när polisen kommer till platsen pekar Ekeroth ut en annan man än 21-åringen som den som slagit honom. 

Varför pekade du ut fel person?

– Det är möjligt att jag pekade ut fel person vid det här stressfulla tillfället, säger Ekeroth. 

Ekeroth berättade också att han druckit alkohol men att han inte var full. En polis på plats uppfattade dock Ekeroth som full. 

– Han kanske misstog stressen för berusning, säger Ekeroth. 

Brottscentralens Leif GW Persson följer rättegången mot Kent Ekeroth.

Den 21-årige mannen, som Ekeroth slog, berättar att han sagt något i stil med "var det kul med järnrören" till Ekeroth före slaget. 

– Det var för att jag ville retas lite. 

21-åringen berättade också om hur han upplevde situationen:

– Det gjorde ont. Jag blev rädd, chockad och ledsen. 

Pekade ut annan man

Den slagne mannen, en 21-åring från Stockholm, nekar till att han ska ha slagit mot Ekeroth. I förhör med en av Ekeroths Säpovakter framkommer att SD-ledamoten direkt efter bråket har sagt att han blivit slagen. När polisen samma natt tar upp en anmälan pekar dock Ekeroth ut en annan person än 21-åringen som den som ska ha slagit honom - och som han därefter ska ha slagit tillbaka mot. Den utredningen är nedlagd.

 

LÄS MER: Kent Ekeroths värsta skandaler 

 

Enligt Ekeroths försvarsadvokat Johan Eriksson är den springande punkten i målet om Ekeroth kan anses ha agerat i nödvärn:

- Han (Ekeroth, reds anm) har ingen bevisbörda när han säger så. Åklagaren ska motbevisa det. Det är så nödvärnsregeln är uppbyggd.

Finns det något i förundersökningen som styrker att Ekeroth ska ha blivit utsatt för en fysisk attack?

- Absolut. Det är det första han säger. Det berättar han för Säpovakten.

Ja, men utöver att Ekeroth säger det, finns det något annat som styrker det?

- Ja, om man säger så här så skulle jag vilja vända på frågan och säga att ingenting motbevisar faktumet att alla där varit intresserade av att vara upprörda över det han gjort. Det som han säger - det har åklagaren lagt ned. Den delen av sanningen har man utelämnat, säger Eriksson.

Tagit timeout

Kent Ekeroth har efter krogbråket tagit timeout från sitt uppdrag som riksdagsledamot, vilket innebär att han fortsatt att få lön men utan att närvara i riksdagen.

 

LÄS MER: Kent Ekeroth berättar själv om åtalet 

 

Expressen har de senaste dagarna granskat Ekeroths skandalfyllda politiska karriär och inte minst hur han genom åren varit ett ständigt återkommande problem för partiledningen att hantera.

 I en stor intervju med Expressens Niklas Svensson i måndags ville han inte kommentera detaljerna i åtalet, men upprepade att han var oskyldig.

Kan du sitta kvar i riksdagen om du blir dömd?

– Formellt sett kan jag ju det, men sen om det blir så...

Det ligger kanske i andras händer?

– Formellt sett vet jag inte om det ligger i andras händer...

Du kan avgöra det själv?

– Jag kan avgöra det själv. Men det där är framtiden, och som sagt, jag är säker på att domstolen kommer att döma rättvist. Och gör de det så blir jag frikänd. Jag tror inte vi behöver ställas inför det, hoppas jag, sade Ekeroth till Niklas Svensson.

Brottscentralens expert Leif GW Persson har följt rättegången mot Kent Ekeroth.

– Det är knepigt faktiskt. Men om jag tvingas välja, så gissar jag att han blir friad, säger Leif GW Persson efter rättegången.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!