Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu börjar nya lagen om invandringen gälla

Dagens tre största inrikesnyheter.
Migrationsverket.Foto: TT NYHETSBYRÅN

I juni röstade riksdagen ja till utökad anhöriginvandring till Sverige.

Som enda partier röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna nej till förslaget.

– Vi har jobbat intensivt med att förbereda för de nya regelverken, säger Fredrik Beijer, Migrationsverkets rättschef, i ett pressmeddelande.

Beslutet om en förlängning av den tillfälliga lagen klubbades igenom i riksdagen den 18 juni. I dag, lördagen den 20 juli, träder lagen i kraft – som bland annat innebär att anhöriginvandringen utökas, från att enbart gälla människor med flyktingstatus, till att även täcka de som är alternativt skyddsbehövande.

Den nya lagen gäller även de som tidigare beviljats uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande men som inte haft möjlighet till familjeåterförening, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

– Vi har jobbat intensivt med att förbereda för de nya regelverken, säger Fredrik Beijer, Migrationsverkets rättschef, i meddelandet.

Under 2019-2021 uppskattas omkring 8000 anhöriga till alternativt skyddsbehövande komma till Sverige efter att ha fått uppehållstillstånd beviljat. Var och en behöver ansöka om uppehållstillstånd genom Migrationsverket och får en individuell prövning.

För att en familjeåterförening ska komma på fråga, skriver myndigheten, måste anknytningspersonen (den som befinner sig i Sverige), först ha ett giltigt uppehållstillstånd.

Skapade reva i partiet

När den ändrade lagen klubbades igenom i riksdagen blev såväl Moderata som Sverigedemokratiska företrädare besvikna.

– Man verkar helt obekymrad från regeringens sida. Man blundar för vad som har hänt efter 2015, det är fortfarande kris ute i kommunerna. Vi säger nej till det här eftersom vi behöver en stram flyktingpolitik, sade riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard till Expressen efter beslutet.

Sverigedemokraternas Paula Bieler riktade bland annat en känga till Kristdemokraterna, som röstade ja till lagen.

– Ur ett humant perspektiv är det aldrig läge att göra det lönsamt att ta farliga vägar där man anlitar människosmugglare. Det är det regeringen gör tillsammans med Centern, Liberalerna och tyvärr också Kristdemokraterna, säger hon och lägger till om KD:

– Det är tråkigt och dåligt av dem att ha den här inställningen.

Dessutom riktade Kristdemokraternas egna ungdomsförbund, KDU, kritik mot moderpartiet. I en debattartikel i Expressen vädjade förbundet till de kristdemokratiska ledamöterna att rösta nej.

”Det är oansvarigt att öppna upp för en mer generös migrationspolitik i detta läge”, skrev KDU:s ordförande Martin Hallander.

Gäller fram till 2021

En annan ny bestämmelse är att statslösa personer kan få permanent uppehållstillstånd när de ansöker om att förlänga sitt uppehållstillstånd. Tidigare kunde dessa personer enbart få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, skriver Migrationsverket.

Den tillfälliga lagen innefattar, förutom de nya ändringarna, samma bestämmelser som trädde i kraft 2016: att tillfälliga, snarare än permanenta, uppehållstillstånd gäller som huvudregel för de som söker asyl i Sverige. Lagen fortsätter gälla fram till 2021.