Wallströms hårda kritik mot Brunei: ”Är bestört”

Bruneis sultan och premiärminister Hassanal Bolkiah.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Genrebild. Ett samkönat par som håller hand.
Foto: Diego Cervo

Rädslan bland HBTQ-personer i Brunei ökar.

I dag börjar den nya lagen gälla, som gör det lagligt att stena homosexuella och otrogna till döds, skriver CNN.

I ett mejl till SVT fördömer utrikesminister Margot Wallström den nya lagen.

”Sveriges och EU:s syn på dödstraff är väl känd, vi fördömer det i alla dess former”, skriver hon till Tv-kanalen.

Många HBTQ-personer har övervägt att fly landet. 

För vissa har det varit planen sedan den strikt islamska lagen föreslogs 2013. Andra trodde inte att lagen faktiskt skulle gå igenom, skriver CNN.

Men nu har det hänt. I dag implementeras Bruneis nya lag som gör det tillåtet att stena homosexuella och personer som varit otrogna till döds.

För vissa kommer dagen med chock.

– Jag trodde inte att den skulle godkännas. Min familj skulle slänga ut mig. Jag trodde att de skulle skicka mig till religiös rådgivning, för att hjälpa mig att förändra mig, säger bruneiska Khairul till CNN. 

Han fortsätter:

– Men det blev värre än jag trodde, på grund av steningen. Det fick mig att känna att om det här blir verklighet kan jag lika gärna lämna landet.

Enligt CNN har Khairul och andra som tidningen intervjuat önskat att stå utan efternamn. Det på grund av risken som den nya lagen innebär.

Zain flydde: ”Jag ville leva mitt liv”

Zain flydde från Brunei i slutet av 2018. Som transperson ansåg hon att lagen gjorde det omöjligt att leva ett fritt liv. Nu söker hon asyl i Kanada, skriver CNN.

– Jag ville leva mitt liv på mina egna villkor, på så sätt att jag ville vara en kvinna. Jag ville leva ett liv utan religiös fundamentalism, konservatism, så jag lämnade landet, säger Zain till tidningen.

Med en bakgrund inom islam hade hon en större kunskap om den nya lagen än flera av hennes vänner. Det ledde också till en större rädsla för att sharialagen skulle implementeras.

Zain riktar också ljus mot andra som drabbats. Hennes tankar går till alla kvinnor i Brunei, som riskerar att drabbas hårt av den nya lagen. Att även otrohet kan ge dödsstraff ser hon som mycket problematiskt, skriver CNN.

EU fördömer lagen

Brunei styrs av den 72-åriga sultanen Hassanal Bolkiah, som också är premiärminister. Han är citerad i ett uttalande om lagen på regeringens sajt.

”Regeringen förväntar sig inte att andra människor ska acceptera och förstå den (lagen), men att det skulle räcka om de respekterar landet på samma sätt som det respekterar dem”, står det i uttalandet enligt CNN.

Såväl människorättsgrupper som EU och Sverige har fördömt Bruneis nya lag. 

I ett uttalande från Human Right Watch på onsdagen beskrivs den som ”barbarisk”. Organisationen uppmanar även premiärministern att ”omedelbart sluta med amputationer, stening och alla andra typer av rättighetskränkande bestämmelser och straff”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) fördömer den nya lagen.
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagseftermiddagen har utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterat lagen:

”Jag är bestört över den nya lagstiftningen i Brunei om dödsstraff genom stening för homosexualitet och för utomäktenskapligt sex”, skriver hon i ett mejl till SVT.

Hon fortsätter:

”Sverige är och förblir en stark röst och aktör för alla personers fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, oavsett sexuell läggning.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.