Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu berättar rektorn om avhoppet från skolan

Inför dold kamera i onsdagskvällens "Uppdrag granskning" beskriver han elevgrupper som "cancersvulstar" och "ruttna äpplen."

Nu berättar Greger von Sivers för Expressen.se om beslutet att hoppa av som rektor, ångestkänslorna och hoten. Samtidigt tar Profilskolan avstånd från Sivers uttalanden.

– Det här är en enskild persons uttalande och det får han stå för, jag vet vad skolan står för, säger nuvarande rektor Mikael Hakola.

SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjar under kvällen hur flera förskolor väljer bort elever mot andra med "bättre förutsättningar".

En av dessa som pekas ut är Profilskolan i Vällingby, där dåvarande ägaren och rektorn Greger von Sivers konstaterar att det är förbjudet att säga nej till elever - men att man lätt kommer runt det genom att säga att skolan inte har någon plats.

Han gör även klart för musikläraren att han inte vill ha någon "svart musik" på skolan, eftersom att det attraherar elever som han inte vill ha. Stökiga barn kallar han för "cancersvulstar" och grupper med barn med adhd för "ruttna äpplen" i SVT-programmet. 

Strax efter konfrontationen meddelade Greger von Sivers att han lämnar sin post inom skolan.

"Lite känslomässigt involverad"

Nu berättar han om känslorna bakom avgången.

– De uttalanden jag gjorde ska man inte göra i den positionen som jag är i, vare sig privat eller offentligt och jag har tagit konsekvenserna av det. Jag har lämnat skolan och har inget med den att göra, samt har helt lämnat skolvärlden, säger han.

Greger von Sivers menar att han djupt ångrar sitt ordval i programmet.

Bland annat sa han så här om vad han ville ha för musik på skolan: "Jag vill vara på den högtoniga sidan. Inte det här, inte den där jävla skiten som de håller på med... Nej då kan de hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där i stället för här, tycker jag"

– Jag ångrar mig naturligtvis djupt, naturligtvis. Jag blev lite känslomässigt involverad i det här, det var då bilbränderna pågick i Kista och jag mår nästan fysiskt illa när jag ser en sådan här förstörelse som bara sker.

Och hur förklarar du användandet av ord som "cancersvulstar" och "ruttna äpplen"?

– Cancersvulst var rörande gäng som kan bildas i skolan. Det var naturligtvis ett dåligt uttryck, men jag sa att man får en skola som inte fungerar om du har gäng som organiserat går in för att störa undervisningen. Det är ingen enskild elev, det är en liknelse kan man säga.

– Även liknelsen med ruttna äpplen syftar på att när man får kaos i skolan eller elever som stör och man inte sätter stopp för det. Det var det uttrycket jag använde då. Då sa jag att det blir som ett ruttet äpple bland friska äpplen. Då sprider det sig, det var andemeningen. Men jag menade inte att någon elev var ett ruttet äpple.

Att man som rektor kan undvika att ta in önskade elever genom att säga att det är fullt menar von Sivers inte handlade om honom själv utan om andra skolor.

"Utsatt för hot"

Sedan han lämnat skolan har det varit en tung period. Redan innan programmet har sänts har han fått hotfulla samtal.

– Det är klart att det inte är någon trevlig situation, jag har blivit utsatt för hot också under den här perioden.

Vad är det för slags hot?

– Det är okända personer, de har hemligt nummer. Och känner till saker som bara redaktionen borde göra.

På Profilskolan är det nu Mikael Hakola som har tagit över som rektor. Inför programmet har det främst handlat om att förbereda personalen och föräldrarna på det som komma skall.

– Efter att de hade varit på besök, har vi samlat personalen och vi har gjort en självvärdering. Och vi har berättat för föräldrarna att Uppdrag granskning har varit på plats och att det här kommer att sändas. Vi har också diskuterat förre ägarens uttalande, säger han.

"Ett litet livsverk"

Mikael Hakola vill försäkra alla berörda på skolan att de uttalanden som före detta rektorn kom med, inte speglar skolans värderingar.

– Jag har och driver fortfarande skolan enligt mina värderingar och de står för öppenhet inför alla elever. Och personalen står för öppenhet och mångfald oberoende av vilka elever det handlar om, det har aldrig varit på något annat vis, säger han.

Under onsdagskvällen sänder SVT programmet. Greger von Sivers försöker blicka framåt, men menar att han har svårt att släppa det förflutna.

– Det är ett litet livsverk. Det här var en inspelning med dold kamera och dold mikrofon och jag blev också "trubbad" av den här agenten att säga saker som jag normalt inte gör, säger han.

Förstår du att folk blir upprörda?

– Ja det är klart, alla kommer att racka ner på det här då. Det förstår jag. Jag har sagt det som jag har sagt och jag ber så hemskt mycket om ursäkt om någon känner sig förorättad av det.

SVT använder sig av en dold kamera vid mötet med Greger von Sivers. Det gör tv-teamet även i fallet med Pysslingenskolan Milstensskolan i Täby. Greger von Sivers är kritisk till metoden eftersom att konsekvenserna efter publiceringen blir betydligt större för den enskilda personen än om Skolinspektionen agerat mot skolorna.

– Skolinspektionen gör sådana kontroller och så vidare. Det är fullt tillräckligt men det här blir väl en show. Jag kan säga att jag hundra gånger hellre vill ha en sådan här sak i en domstol än att schavotteras inför hela svenska folket. Det får enorma konsekvenser för mig, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.