Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vid sjukförsäkringsdebatten i riksdagen. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vid sjukförsäkringsdebatten i riksdagen. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Nu ber Husmark Pehrsson om ursäkt

Publicerad
Uppdaterad
Försäkringskassans personal kände sig kränkt av Cristina Husmark Pehrsson.
Nu säger ministern:
- Om de känner att jag har sagt eller gjort något som föranleder en ursäkt så får de den.
Personalen på försäkringskassan har krävt en ursäkt från socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i bråket om sjukförsäkringen.
- Vi blir utpekade som de som jagar de sjuka, men vi tycker att det är regeringen som ställer de här kraven.
- Människor här känner att de blir kränkta i sin yrkesheder, säger Siv Norlin, ST-fackets ordförande på försäkringskassan till SvD.

Svarar på kravet

Nu svarar Cristina Husmark Pehrsson på kravet.
- Försäkringskassans personal gör ett bra och viktigt arbete. Om de känner att jag har sagt eller gjort något som föranleder en ursäkt så får de den, säger Cristina Husmark Pehrsson enligt TT.
- Men signaler från läkare om att de får olika bedömningar i landet när det gäller tillämpningen borde också vara skäl för försäkringskassan att gå genom sin information och utbildning, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag