Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu bekräftar Ingvar generationsskiftet

LÄMNAR. Ingvar Kamprad, här tillsammans med sonen Peter, låter nu bekräfta att hans söner tar över ansvaret för möbeljätten Ikea.Foto: Mats Samuelsson

Ikeas grundare Ingvar Kamprad lämnar över ansvaret för möbelimperiet till sina tre söner.

Generationsskiftet har förberetts länge, men det var först i år och i samband med 86-årsdagen i år som beslutet fattades.

- Det blev en naturlig tidpunkt för familjen att tydligare definiera de tre sönernas framtida roller och ansvar, hälsar Ingvar Kamprad via talespersonen Per Heggenes.

För första gången har Ingvar Kamprads tre söner brutit tystnaden. I en intervju med Ikeas personaltidning Readme berättar de om övertagandet av mångmiljard­företaget.

Nu bekräftas det också från pappa Kamprad. Genom sin talesperson Per Heggenes låter han via e-post hälsa:

- Det är viktigt för Ingvar Kamprad att nästa generation kommer att fortsätta vara aktivt engagerade i Kamprad-koncernens framtida utveckling, på samma sätt som han själv.

Kommer att bli förändringar

Att Ingvar Kamprad nu väljer att träda tillbaka och lämna över till sönerna kommer att skapa förändring i företaget. Det berättar Göran Grosskopf, styrelseordförande i Ingka Holding, som är Ikeas moderbolag och som äger alla andra företag inom Ikea-gruppen.

- Generationsskiftet kommer naturligtvis att märkas. Ingvar kommer inte längre att vara med och lämna synpunkter, ge råd, stöd och allt som han har gjort, säger Göran Grosskopf.

Det har tidigare spekulerats i vem av sönerna som kommer att fortsätta i Ingvar Kamprads fotspår. Nu ser det ut att bli alla tre.

- Han har under åren, och där har Ingvar varit väldigt klok, försökt att bygga upp en kompetens hos sina söner. Jag känner ingen som helst oro för att generationsskiftet kommer att skapa några problem, säger Göran Grosskopf.

Tre koncerner

Ikea består i dag av tre koncerner. Ingvar Kamprads tre söner är engagerade i var sin tredjedel. Efter generationsskiftet kommer bröderna sannolikt att fortsätta dela upp Ikeas olika delar mellan sig.

- Man måste ha respekt för att vi pratar om tre väldigt stora företag. Då behövs det en specialisering och det är gigantiska företag alla tre. Jag tror man kommer att fortsätta i samma spår, säger Göran Grosskopf.

- Man kommer att fortsätta fokusera på kärnverksamheterna och med de grundvärden som Ingvar har grundlagt i sitt så kallade testamente.

Skrev "testamente" 1976

Ingvar Kamprad skrev 1976 en guide som han kallade "En möbelhandlares testamente". Alla på Ikea har liksom sönerna fått testamentet som förklarar hemligheten bakom Ikeas framgångar, bland annat grundarens grundläggande värderingar och företagsprinciper.

- Det är uppenbarligen Ingvars förhoppning att de olika företagsgrupperna ska fortsätta sin expansion utifrån samma värdegrund och affärsprinciper som från första början har gjort dem så framgångsrika, hälsar Ingvar Kamprad genom sin talesperson Per Heggenes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.