Nu behövs en "Lex Maj"

Publicerad
Uppdaterad
Advokat Fredrik Burvall som under en knapp veckas tid försökt förhindra att 83-åriga Maj Holmblads bostadsrättslägenhet skulle tvångsförsäljas drog en suck av lättnad när han fick beskedet om att hon får bo kvar.
- Jag är otroligt glad att HSB-styrelsen ändrade sig - även om det dröjde till fem i tolv. Nu behövs en Lex Maj för att inte andra sjuka och gamla människor utan stöd av närstående hamnar i samma besvärliga situation, säger Fredrik Burvall till TT. - Jag tycker att det med automatik skulle ges rätt till offentligt biträde för de som hamnar i en sådan här situation. Det måste dessutom till en lagstiftning som gör det omöjligt att genomföra en sådan här tvångsåtgärd utan att det skett ett samråd mellan olika myndigheter. I det sammanhanget måste det också finns någon som kan ta tillvara den drabbades intressen, framhåller advokat Burvall. I det här fallet dröjde det fem månader innan en god man utsågs till den 83-åriga kvinnan. - Det var under den här tiden när Maj var sjuk och utan stöd av nära anhöriga eller någon god man som det en uppstod en miss med att betala in tre månadsavgifter. Det hade kunnat fått ödesdigra konsekvenser för en sjuk och gammal människa. Men i det har fallet har en stark folkopinion segrat när juridiken inte nådde ända fram, säger Fredrik Burvall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag