Nu backar kommunen i Mora

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Bengtsson, 62, har skyddsklader på sig för att slippa strålningen. Men Mora kommun vill inte rikta om mobilmasterna för att hjälpa den elöverkänslige invånaren. " Jag kräver ett drägligt boende", äger Dan
Foto: Lars Alexi / Ibl Bildbyrå

Nu börjar Moras högsta politiska ledning inse det absurda: 

En ensam kommuninvånare kan inte tillåtas lägga Dalarna i tv- och mobilskugga. 

- Kommunen kommer inte vidta någon åtgärd i detta ärende, säger Bengt-Åke Rehn, kommunstyrelsens ord­förande i Mora, till Expressen i går kväll. 

Han kör därmed över miljönämndens ordförande. 

I dag kommer topparna i kommunen att diskutera affären som dragit ett löjets skimmer över Dalarna - några beskriver det som ett krismöte.

 Dan Bengtsson, 62, bor utanför Mora och anser sig vara el­över­känslig. I en kamp som pågått i flera år kräver han att Mora kommun ordnar en så kallad strålningsfri zon i området där han bor. Och det vill kommunens miljöförvaltning nu göra.

 Miljönämndens ordförande Hans Nalbom, S, anser att ett antal sändarmaster för tv och mobil måste riktas om så att Bengtsson slipper strålning.

 Detta i sin tur skulle innebära att stora delar av Dalarna blir utan mobiltäckning och att det blir svårt med tv-mottagning.

"Tycker att vi kan rikta om"

 Nalbom säger till Dagens Nyheter:

 - Vi tycker att vi kan rikta om masterna. Det finns människor som upplever elöverkänslighet och strålning från mobilmaster. Det är en viktig fråga.

 Men Bengt-Åke Rehn, social­demo­kratisk ordförande för kommunstyrelsen i Mora, suckar tungt när Expressen ringer upp:

 - Jag har noterat att detta nu blivit en riksangelägenhet. Min parti­kollega i miljönämnden får väl uttrycka vad han vill, jag har inte pratat med honom. Men det finns inga möjlig­heter alls enligt lagstiftningen att skapa så kallade strålningsfria zoner.

 - Det är ju inte på något sätt vetenskapligt bevisat att strålning från exempelvis mobiler kan vara hälsovådlig. Därför anser jag att kommunen inte ska vidta någon ytterligare åtgärd.

"Inte dokumenterat"

 Och kommunstyrelsens andra vice ordförande Malin Höglund, M, säger till Expressen:

 - Det finns inte vetenskapligt dokumenterat att elöverkänslighet existerar. Så man kan inte göra en sådan sak som att vända sändarantenner. Man kan inte göra resten av Dalarna lidande på grund av en enda person. Så det här ska vi inte göra.

Ger inte upp

 Men Dan Bengtsson har inte gett upp kampen. Han säger till Expressen:

 - Jag kräver ett drägligt boende. Det här handlar inte om mobil- eller tv-skugga. Mobiler och tv slåss om utrymmet i etern. Vartannat år fördubblas den elektromagnetiska smogen i etern utan att någon bryr sig om att undersöka det.

FAKTA

SÅ PÅVERKAS DALARNA
Att rikta om sändarantenner kan ge långtgående konsekvenser.
Miljökontoret vill att strålningseffekten vid Dan Bengtssons fastighet sänks till 50 nanowatt per kvadratmeter.
Exakt hur en sådan operation påverkar tv och mobiler i resten av Dalarna beror bland annat på hur många sändare som riktas om.
Yngve Hamnerius, professor i elektromagnetik vid Chalmers, säger till DN:
- Jag misstänker att det kommer att bli problem för många att ringa med sina mobiltelefoner. Gränsen 50 nanowatt är så låg att halva Dalarna skulle kunna bli utan tv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.