Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu backar kaféägaren om förbudet mot barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nellys café på Kungsholmen i Stockholm backar.

Två barnvagnar får nu vara i lokalen samtidigt – och skylten med texten "För allas trevnad råder barnförbud i lokalen" plockas ned.

– Vi är inga barnhatare, säger Josef Shamon till Expressen.se.

Expressen.se har tidigare skrivit om kaféet på Kungsholmen som upprör känslor.

En del har blivit förbannade när de fått höra om förbudet, men många har välkomnat initiativet och lovordat kaféet.

– Folk har både ringt, sms:at, skickat mejl och skrivit i kommentarer på Facebook att de tycker att det vi har gjort är jättebra och att folk måste få upp ögonen för det här, säger han.

Tar det inte till domstol

Trots den positiva responsen har Nellys café inte valt att driva fallet vidare i domstol, eftersom det skulle kunna bli dyrt.  Josef Shamon kontaktade själv Diskrimineringsombudsmannen när skylten uppmärksammades.

– Skulle det vara så att det är diskriminering och vi åker på böter kan det vara ganska saftigt för oss, säger Josef Shamon till Sveriges Radio.

Inte heller från DO:s sida vill man driva det till domstol.

– Vi försökte ge så goda råd som möjligt, just för att inte hamna i domstol. Vi strävar inte efter att driva så många fall som möjligt, vi strävar efter det lagen säger, säger Per Holfve från DO till Sveriges Radio.

"Fått höra folkets åsikt"

I en läsaromröstning på Expressen.se tycker 77 procent att man ska kunna förbjuda barn på fik och restauranger.

– Vårt syfte var mer att få upp det här på agendan. Vi har nått vårt mål och nu har folket fått höra folkets åsikt, säger Josef Shamon.

Josef Shamon poängterar att Nellys café inte har något emot barn, och att det bara är en bråkdel av föräldrarna som tycker att barn ska få göra vad de vill på ett kafé.

– Det är inte själva barnen vi är ute efter, utan att skapa en bättre miljö för gästerna. 90 procent av våra kunder sköter sig jättebra och tar hänsyn till andra gäster, säger han.

Det som nu gäller är att två barnvagnar får vara på kaféet samtidigt. Räddningstjänsten har tidigare, enligt Shamon, tittat på lokalerna och kommit fram till att mer än två barnvagnar i taget skulle kunna vara en säkerhetsrisk vid en eventuell utrymning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.