WIkileaks släpper snart nya dokument som bland annat avslöjar att hemligt kodade dokument skickades från USA:s ambassad i Stockholm. Foto: Tommy Pedersen
WIkileaks släpper snart nya dokument som bland annat avslöjar att hemligt kodade dokument skickades från USA:s ambassad i Stockholm. Foto: Tommy Pedersen

Nu avslöjas de hemliga koderna i Wikileaks: Sverige aktivt i terroristjakt

Publicerad
Uppdaterad
Hemlig information om svenska regeringars samarbete med USA i jakten på terrorister finns i de diplomatrapporter som Wikileaks snart offentliggör.
Materialet innehåller även personlig information om svenska politiker, men också uppgifter om vad de sagt i förtroende till amerikanska diplomater.
Det visar Expressens granskning.
Journalister på bland annat brittiska The Guardian och tyska Der Spiegel har redan tillgång till rapporterna. Sverige berörs av 819 av de hemliga dokumenten. Av dem har 671 skickats från amerikanska ambassaden i Stockholm.
- Det finns framför allt rapporter från 2005 när det gäller Sverige, uppger en journalist som har insyn i materialet. Foto: Mikael Sjöberg
Det betyder att Wikileaks kommit över känsliga uppgifter som gäller både Göran Perssons tid som statsminister och Fredrik Reinfeldts regering.
Att det är så framgår av en sammanställning av de diplomatrapporter som skickats från amerikanska ambassaden i Stockholm, som Expressen tagit del av. Rapporterna är nämligen försedda med ett antal förkortningar som avslöjar innehållet.
Förkortningen PRET står för terrorism och terrorister. PGOV talar om att rapporten innehåller uppgifter om interna svenska regeringsangelägenheter.

USA:s ambassad

Mellan den 5 februari 2009 och den 26 februari 2010 skickade amerikanska ambassaden i Stockholm ett stort antal telegram som handlade om terrorism och terrorister. Telegrammen har ännu inte offentliggjorts men Expressen har granskat andra rapporter från amerikanska ambassader med samma förkortning: PRET.
Det visar sig då att den typen av rapporter kan handla om vem eller vilka politiker eller beslutsfattare som är beredda att stödja USA:s ibland hårt kritiserade metoder för att jaga terrorister.
Rapporter med förkortningen PGOV kan vara mycket närgångna porträtt av ledande politiker. I rapporten kan det även finnas namn på vem som hjälp ambassaden med de personliga uppgifterna om den aktuelle beslutsfattaren.
Forskaren Magnus Norell, mångårig expert på internationell terrorism och säkerhetspolitik, ser flera faror med Wikileaks avslöjande.

"Stärker inte demokratin"

- Det här får konsekvenser för länders relationer. Om man är osäker på om det man säger i förtroende förblir i förtroende så kommer det nog bli så att man sätter allt mindre på pränt.
- Det här stärker inte demokratin, det försvårar för demokratin och möjligheterna att arbeta med konfliktpreventiva åtgärder, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag