Nu avslöjar Silvia allt om sin barndomsapa

Det var när drottning Silvia besökte Frälsningsarmén i Riga som hon berättade för några barn om apan Mickey som hon hade som husdjur när hon var liten. "Han var som apan i Pippi Långstrump. Vi hade jättekul tillsammans", säger hon.
Foto: Suvad Mrkonjic

RIGA. Nu avslöjar drottningen allt om sin apa Mickey.

Bäste vännen brukade sitta på axeln när de cyklade, men det fanns en nackdel med husdjuret:

- Han var väldigt "naughty", säger Silvia.

Som liten hade Silvia ett husdjur - en riktiga apa som hon döpte till Mickey. Det var framlidna mamma Alice och framlidna pappa Walther som fick apan av en missionär och den blev genast drottningens bästa vän.

Då var Silvia bara nio år gammal och apan Mickey kom att under fyra år bo hos familjen. Han bodde hemma hos familjen och när kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine växte upp var historier om apan Mickey det bästa de visste innan de skulle sova.

Avslöjar nya detaljer

Tidigare har drottningen berättat att apan Mickey var "väldigt busig" och "kunde "förstöra saker hemma i hennes flickrum".

I veckan under det pågående statsbesöket i Riga i Lettland berättade drottningen ännu mer detaljer om sitt tidigare älskade husdjur.

Det var när hon på Frälsningsarmén inne i Riga träffade barn i deras dagverksamhet som de fick höra historien om apan Mickey. Det är barn som tack vare Frälsningsarmén får en meningsfull tillvaro utanför skoltid.

"Vi hade jättekul"

- Vet ni vad? Jag hade en äkta apa när jag var liten, berättade Silvia för barnen som först trodde att drottningen inte talade sanning.

- Jo, det är sant! Han hette Mickey och han var som apan i Pippi Långstrump. Vi hade jättekul tillsammans.

När ett av barnen inne på Frälsningsarmén frågade vad de brukade göra ihop svarade Silvia snabbt:

- Vi brukade cykla ihop. Han satt på min axel när jag cyklade, det var riktigt roligt.

För de förstummade barnen avslöjade sedan drottningen:

- Men han var väldigt "naughty" - stygg.

Men om jag känner Silvia rätt menade hon nog bara "busig".

"Han kunde lyssna och visste om jag var glad"

Drottning Silvia har tidigare berättat om apan Mickey för tidningen Kamratposten:

Jag förstod att han var rädd när han kom till oss. Så jag satte mig tre meter ifrån honom, och lekte för mig själv. Jag sjöng och hade roligt, men jag låtsades inte om honom. Nästa dag gjorde jag samma sak, fast lite närmare. Till slut kom jag ända fram till honom och sedan den dagen var vi bästa vänner.

Han kunde lyssna och visste exakt när jag var ledsen eller glad. Då följde han mig och tröstade mig. Jag hade honom i fyra år. Han var väldigt nyfiken och förstörde mycket hemma. Ibland rymde han och en gång klättrade han upp på grannens tak och hade sönder tv-antennen. En annan gång stal han all frukt för dem. Han var väldigt busig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.