Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maktstriden avgjord – Thor tar över Muf

Douglas Thor tar över som ledare för Muf.
Moderaterna växte med sex procentenheter i skolvalet, och var störst bland förstagångsväljarna. Det beror på att de har pratat om frågor som unga bryr sig om i dag, tror Matilda Ekeblad.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Douglas Thor gillar det nymoderata och det han kallar för ”fotnotspolitik” med hänvisning till forskning och verkligheten.
Foto: VERONICA KINDBLAD

Muf-ordföranden Matilda Ekeblad ville sitta kvar – men utmanades av uppstickaren Douglas Thor.

Nu är maktstriden avgjord.

Thor blir Moderata ungdomsförbundets nya ledare.

Matilda Ekeblad tog över ordförandeklubban i Muf för två år sedan efter Benjamin Dousa.

Men i oktober meddelade Douglas Thor, i dag riksordförande för Moderata studenter, att han vill leda Moderaternas ungdomsförbund.

I dag, vid stämman på Radisson Blu Arlandia, avgjordes det.

Omröstningen blev rysarjämn. Thor vann med knapp marginal, med resultatet 52-49 av ombuden.

”Det är den största äran i mitt liv att få förtroendet att leda arbetet för att göra Moderata Ungdomsförbundet till det självklara valet för vår ungdomsgeneration”, skriver Douglas Thor i en kommentar till Expressen.

24-årige Thor är uppväxt på en gård i den småländska skogen. Han sökte sig till Muf i Vetlanda efter valet 2014.
Foto: Axel Adolfsson
”Jag är nog inte den typiska moderaten, men i mina politiska åsikter så är jag ju väldigt moderat.” Här besökte Expressen henne hemma i Boxholm 2020.
Foto: SVEN LINDWALL

Bråkig kampanj

Valet har följts med stort intresse i partiet.  Ungdomsförbundet har genom åren präglats av interna motsättningar mellan två falanger som går ända in i moderpartiet.

Årets kampanj har delvis varit infekterad. Skåne-distriktet, det näst största, har menat att Stockholm försöker manövrera bort dem från makt i styrelsen, och att det finns ett utbrett missnöje med den sittande ledningen. 

De har haft med sig Göteborg på sin sida.

– Distrikten behöver större inflytande och det måste vara mer transparant och förankring, har Linda Obiedzinski, ett av M:s toppnamn i Skåne och kandidat till posten som vice ordförande sagt.

Gick bra i valet

Andra distrikt, som Östergötland och Uppsala, har haft stort förtroende för den sittande ledaren, och menar att motståndarsidan fört en onödigt bråkig och splittrande kampanj.

– Man väljer att göra det till en personkonflikt i stället för att prata om sakfrågorna och börja arbeta konstruktivt för det man vill åstadkomma. I mångt och mycket pågår det redan ett arbete kring de problemen sedan flera år, har Jacob Cernvall, ordförande på Ekeblads hemmaplan Östergötland, sagt till Expressen.

Den nuvarande ordföranden Matilda Ekeblad har sagt att hon vill fortsätta det arbete hon har påbörjat.

– Vi är större nu än vad vi varit på 30 år. Det är Ulf Kristerssons medlemssiffror jag måste slå nu.

Douglas Thor, som kopplas till den andra falangen, har fört fram hur han vill att Muf ska bli mindre ideologiska – och i stället fokusera på genomförbar politik.

– Vi ska inte se oss själva som någon slags förskola, en ideologisk vakthund. Om någon hund så ska vi vara en ledhund, sa han till Expressen i samband med sin kandidatur.

Ekeblad var förbundets ordförande i två år. Moderaterna gjorde ett succéval bland unga, där Muf värvade 6 000 nya medlemmar i valrörelsen.

Moderata ungdomsförbundet har haft några kända ledarstrider. 1992 vann utmanaren Fredrik Reinfeldt med knapp marginal över Ulf Kristersson i det som kallats för ”slaget i Lycksele”.
Foto: Ingvar Näslund/TT
2006 tog doldisen Niklas Wykman, nu finansmarknadsminister, över förbundet genom att utmana valberedningens kandidat Mattias Thorsson.
Foto: JOCKE BERGLUND

Ekeblads visioner inför att hon valdes 2020

Matilda Ekeblad har tydliga visioner för vad hon vill göra med Muf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.