”Qanon”-politikern sparkas från uppdrag

Det amerikanska representanthuset har röstat bort den kontroversiella politikern.
Republikanen Marjorie Taylor Greenes, ”Qanon”-politikern.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Republikanen Marjorie Taylor Greenes i kongressbyggnaden under torsdagen.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Konspirationsteorierna blev för mycket för Demokraterna.

Under natten röstade det amerikanska representanthuset igenom en resolution som petar ”Qanon”-politikern Marjorie Taylor Greene från alla kommittéuppdrag.

Innan omröstningen gav Taylor Greene ett försvarstal – där hon tog tillbaka några av de kritiserade uttalandena.

På det stora hela gick omröstningen längs partilinjen – med 230 röster för och 190 röster emot. Totalt var det endast elva republikaner som valde att fälla Taylor Greene, enligt The Hill.

Resolutionen innebär att Taylor Greene förlorar platsen i utbildnings- och budgetkommittéerna. Men hon kommer att sitta kvar som ledamot i representanthuset.

Anledningen till det historiska beslutet är de konspirationsteoretiska uttalanden som Marjorie Taylor Greene gjort på sociala medier. Bland annat är hon en anhängare av konspirationsteorin ”Qanon” som kretsar kring ett ”hemligt krig” mellan Donald Trump och satanistiska kannibaler.

Hon har också ”gillat” inlägg i sociala medier som uppmanar till mord på demokrater.

– Jag har aldrig stött på en situation som den här tidigare, där en ledamot gjort så avskyvärda och skadliga uttalanden, trakasserat kolleger och uttryckt stöd för politiskt våld, sa representanthusets majoritetsledare Steny Hoyer innan omröstningen.

Gav försvarstal

Innan omröstningen gav Taylor Greene ett tio minuter långt tal där hon förklarade sina uttalanden, enligt Washington Post.

– De här orden tillhör det förflutna, och det representerar inte mig, det representerar inte mitt distrikt och det representerar inte mina värderingar, sa hon enligt tidningen.

Vidare sa Taylor Greene att terrorattackerna mot Pentagon den 11 september ”absolut hände” och att de skolskjutningar som hon tidigare ifrågasatt, garanterat var ”verkliga”.

Under talet berättade Taylor Greene även att hon föll för ”Qanon”-konspirationen 2017 på grund av sitt stöd för Donald Trump och på grund av sin misstro mot regeringen och medierna. Något som hon ångrar i dag.

– Om det inte vore för Facebook-poster och kommentarer som jag ”gillade” 2018, så skulle jag inte stå här i dag och ni skulle inte kunna peka finger mot mig och anklaga mig för något felsteg, sa hon till representanthusets ledamöter.

Marjorie Taylor Greene har ännu inte kommenterat nattens beslut. Men hon kommer att hålla en presskonferens under fredagen, enligt ett Twitter-inlägg.

https://twitter.com/mtgreenee/status/1357485248901226496?s=20

Se också:

”Hon är inget bra ansikte utåt för republikanerna”
Donald Trumps försvar inför riksrätten – ifrågasättande punkterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.