Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Torbjörn Nilsson

Nu avgörs om alliansen dör som politiskt projekt

De närmsta dagarna avgörs om vi går mot ett långt borgerligt styre eller om alliansen slutgiltigt dör som politisk projekt. Foto: OLLE SPORRONG
Sverigedemokaternas Jimmie Åkesson. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

De närmsta dagarna avgörs om vi går mot ett långt borgerligt styre eller om alliansen slutgiltigt dör som politisk projekt. 

Utsikten är bedårande. Han har Fyris fors i förgrunden, och Sankt Eriks källa. Upp i backen reser sig fasaderna i brutna terrasser, gräddvita och rosa, persikofärgade och brandgult sprakande mot svarta plåttak, en färgprakt som väl kan mäta sig med lönnlöven om hösten.

Pluralism, som det heter i läroböckerna.

Högst på kullen, den väldiga domkyrkan, kopparröd. 

Från gluggen i Leif Lewins studerkammare – detta uppger han sig vara förvissad om – blickar man ut över Uppsalas vackraste vy. Han är 77, men går hit om dagarna, till statsvetarnas nya lokaler. Man bör inte vara lat, säger han.

– Arbetar man inte ska man heller inte kalla sig emeritus. 

Jag har kommit dit med en enda fråga:

Vad är det han ser?

Ulf Kristersson bör bryta sitt vallöfte och ta stöd av Jimmie Åkesson! skrev Leif Lewin i Dagens Nyheter. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han som de senaste fem åren intagit varje position som är möjlig att inta i regeringsfrågan.

I juni 2013 föreslog han att alliansen skulle inkorporera miljöpartisterna i sin regering. I december 2014 bad han Stefan Löfven att ställa in extravalet och samarbeta med alliansen i stället. I januari 2015 hyllade han decemberöverenskommelsen.

I augusti 2016 ändrade han sig och pläderade för en mittenregering bestående endast av centerpartister och liberaler. Fast snart skiftade han ståndpunkt igen: i juli 2017 kom han ut för den stora koalitionen. Alliansen borde bilda majoritetsregering med socialdemokrater.

Han som de senaste fem åren intagit varje position som är möjlig att inta i regeringsfrågan.

I mars poängterade han att Kristersson torde bli statsminister i en sådan koalition. I juli sa han att Stefan Löfven borde ”vara en statsman” och släppa fram en ren alliansregering. Och så nu i oktober:

Ulf Kristersson bör bryta sitt vallöfte och ta stöd av Jimmie Åkesson! skrev Leif Lewin i Dagens Nyheter.

Fem år tidigare hade han pratat om miljöpartistiska statsråd i Fredrik Reinfeldts tredje regering och sagt att sverigedemokrater var ”motbjudande”.

Hur går en sådan förändring till?

 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Björklund kom in och förstörde allt  

 

* * *

 

– Min huvudsynpunkt är att alliansen ska hålla ihop i alla väder.

Han sitter i stolen vid gluggen där solen strilar in. I rosa skjorta och blå cardigan.

– Borgerlig samverkan, det var en tanke som föddes hos Arvid Lindman och som levde i femtio, sextio år utan att någonsin bli något. Men efter sjuttio års längtan fixade Fredrik Reinfeldt allting.

Han gungar i sin stol.

Fredrik Reinfeldt hyllas av statsvetaren Leif Lewin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

– Fredrik Reinfeldt tycker jag var absolut lysande. En av de främsta statsmän vi har haft. Han förverkligade drömmen. Det är obegripligt att han bara kunde försvinna på det där sättet…

Han försöker finna orden.

Alliansen var en briljant skapelse. Det är en åsikt, men den är inte så enkel att han föredrar högerpolitik framför vänsterpolitik.

– Jag kan inte förklara det… Han bara la av…

Ska man förstå Leif Lewins rörelser i regeringsfrågan måste man förstå hans normativa utsiktspunkt.

Alliansen var en briljant skapelse. Det är en åsikt, men den är inte så enkel att han föredrar högerpolitik framför vänsterpolitik. Det normativa har att göra med den ideala demokratin.

 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Fikastunderna kan sluta med alliansens upplösning 

 

Han slog igenom 1967 med en avhandling om planhushållningsdebatten och etablerade sig som svensk banbrytande företrädare för spelteorier i storsäljaren ”Ideologi och strategi” från 1984. Vartefter kom han att intressera sig för demokratin. I ”Votera eller förhandla” från 1996 kom han ut som vän av svensk samförståndsanda, men ändrade sig tvärt därefter och började ifrågasätta den svenska samarbetsdemokratin, särskilt som den kom till uttryck på 1990-talet. 

– Problemet är i första hand att man inte riktigt kan utkräva ansvar. Var miljöpartisterna ansvariga för politiken under Göran Perssons minoritetsregeringar? Vem ska väljarna avsätta om de är missnöjda i en samarbetsdemokrati?

Förre statsministern Göran Persson (S). Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Motsatsen – majoritetsdemokrati – är svårt att uppnå i ett proportionellt system som det svenska. Men alliansen kom som ett svar på Leif Lewins böner.

– Javisst, den innebar ett faktiskt tvåpartisystem. Alliansen vitaliserade politiken, med två tydliga alternativ som båda kunde nå majoritet.

Att före valdagen presentera färdigförhandlade kompromisser var ett brott mot den svenska traditionen. Drömmen om borgerlig samverkan förverkligades tillsammans med drömmen om majoritetsdemokrati. Det är det som gör Leif Lewin så intressant.

Han är en alliansperson.

Han ser sorgsen ut när han får frågor om den sverigedemokratiska idévärlden.

En otypisk sådan – högt statsvetenskapligt bildad – men typisk eftersom han har brottats med samma problem som alla allianspersoner de senaste åren. Samma ångest. Tycker man att alliansen är viktig – kanske viktigast – har man blivit en barkbåt på öppet hav som kastats än hit än dit i försöken att finna ett sätt att bevara det som Fredrik Reinfeldt byggde.

Till slut strandar båten i Jimmie Åkessons hamn.

Till slut, det är nu.

– Jag skulle inte kalla det konservatism, börjar han, konservatismen kan ju vara aristokratisk också.

Han ser sorgsen ut när han får frågor om den sverigedemokratiska idévärlden.

– Det centrala är populismen och politikerföraktet. Man menar att det finns en elit i Stockholm som inte uttrycker eller förstår vad folket vill. Man har en bristande respekt för parlamentarismen.

Han blir fåordig.

Han vill hemskt gärna rädda alliansen.

Han är alltså en Sveriges främsta statsvetare och mångårig innehavare av den prestigefyllda skytteanska professuren i vältalighet och statskunskap.

Han vill hemskt gärna rädda alliansen.

– Jag har skrivit att man bör förmå sverigedemokrater att lägga ner sina röster vid statsministervoteringen och budgetvoteringen, något annat förespråkar jag inte, säger han.    

Det är vad han ser från sitt fönster.

 

* * *

 

Löven är som allra vackrast just innan de faller. När klorofyllen försvinner och färgerna tränger fram och gör sig synliga för det mänskliga ögat. Knallande rött, dovt violett, stickande gult, gyllene brunt.

Det är en försvarsmekanism. Vintern kommer. Man räddar det som kan räddas.

Carl Bildt, Lars Tobisson, Sven Otto Littorin. De börjar bli många i det moderata partiet som talar positivt om att ta stöd av sverigedemokrater. Lars-Ingvar Ljungman som leder valberedningen. Förre chefen på Timbro Markus Uvell. Mest män faktiskt. Företrädare för de tre största länsförbunden. Många skåningar. Ungdomsförbundet.

De gör det i strid med partiledningen.

Det kan vara värt att påpeka eftersom få tycks tro på Ulf Kristerssons principliberala besked – det kan också vara värt att påpeka att splittringsproblemet ligger hos Annie Lööf och Jan Björklund just nu, men i samma sekund som den försvarsmuren kommer rämna landar osämjan mitt i det moderata partiet.

Det är vad som pågår.

Man ignorerar Ulf Kristersson.  

Den reinfeldtska epoken – borgerlig enighet, partidisciplin, modernitet – den visade sig vara svindlande kort.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Han undergrävs – och låter sig undergrävas”, som Ewa Stenberg skrev i veckan i en insiktsfull analys i Dagens Nyheter.

Den reinfeldtska epoken – borgerlig enighet, partidisciplin, modernitet – den visade sig vara svindlande kort.

I fönstergluggen kastar höstsolen in sin sista värme.

– En riktig borgerlig regering, det fick Sverige först med Fredrik Reinfeldt. Och nu, nu faller allt samman…

Leif Lewin suckar.

– Överger man alliansen kommer man aldrig att få makten igen. Då kan borgerligheten hälsa hem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!