Nu återkallar flera matjättar lasagnen

Publicerad

Findus drar tillbaka sin enportionslasagne 375 gram sedan det visat sig att den innehåller hästkött. Någon hälsofara finns dock inte enligt bolaget.

Även Axfood, Coop och Ica återkallar lasagne som misstänks innehålla hästkött.

Den frysta maträtten säljs även i Storbritannien och det var där som det upptäcktes att nötköttet i själva verket till mycket stor del var ersatt av hästkött. Findus lät tidigare i veckan testa den svenska lasagnen och kontrollen visar samma resultat som i Storbritannien.

Lasagnen görs av underleverantören Comigel i Luxemburg.

"Det ska självklart inte finnas något annat i våra produkter än det som deklareras på innehållsförteckningen. Vi kräver certifikat och verifikationer från våra leverantörer och gör regelbundna kvalitetskontroller. Det var vid en sådan kontroll som leverantören upptäckte avvikelsen", skriver Henrik Nyberg, produktionsdirektör Findus Sverige, i ett pressmeddelande.

Återkallandet berör bara just enportionslasagnen, 375 gram, alla andra nötköttsleverantörer har försäkrat för Findus att de inte blandat hästkött i maten. Den kund som vill lämna tillbaka lasagnen kan ringa eller kontakta Findus på nätet. Livsmedelsverket har hållits informerat om provtagningen.

Axfood återkallar

Även Axfood återkallar lasagne som misstänks innehålla hästkött. Det gäller varumärkena Eldorado Lasagne Bolognese 1 kilo, Willys Lasagne Bolognese 400 gram samt Hemköp Lasagne Bolognese 400 gram. Företaget bakom produkterna har använt kött från samma slakteri som levererat hästkött till Findus återkallade lasagne, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Likt Findus har Axfood skickat prover för analys men ännu har laboratoriet inte bekräftat misstankarna.

Coop och Ica följer efter

På eftermiddagen drog även Coop tillbaka sin lasagne "Coop Lasagne 400 gram" då matkedjan har samma underleverantör som Findus och Axfood. Coop skriver i ett pressmeddelande, likt de andra två, att produkten inte utgör någon hälsofara men att lasagnen förstås ska innehålla det som står i innehållsförteckningen. Coop uppmanar den som köpt varan att byta den i närmaste butik. Livsmedelsverket är informerat.

Även Ica har dragit tillbaka sin lasagne Ica basic, 400 gram.

– Det finns en misstanke om att det kan finnas hästkött i färsen, men vi har inte fått det bekräftat från leverantören, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica, till TT.

Lasagnen kommer från samma leverantör som Findus lasagne.

– Produkten har återkallats från våra lager och från butik. Vi har också låst kassorna centralt, om butikerna inte hinner plocka bort varan, säger Stiernstedt, men betonar att färsen inte är hälsofarlig.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag