Nu återkallar flera matjättar lasagnen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Findus drar tillbaka sin enportionslasagne 375 gram sedan det visat sig att den innehåller hästkött. Någon hälsofara finns dock inte enligt bolaget.

Även Axfood, Coop och Ica återkallar lasagne som misstänks innehålla hästkött.

Den frysta maträtten säljs även i Storbritannien och det var där som det upptäcktes att nötköttet i själva verket till mycket stor del var ersatt av hästkött. Findus lät tidigare i veckan testa den svenska lasagnen och kontrollen visar samma resultat som i Storbritannien.

Lasagnen görs av underleverantören Comigel i Luxemburg.

"Det ska självklart inte finnas något annat i våra produkter än det som deklareras på innehållsförteckningen. Vi kräver certifikat och verifikationer från våra leverantörer och gör regelbundna kvalitetskontroller. Det var vid en sådan kontroll som leverantören upptäckte avvikelsen", skriver Henrik Nyberg, produktionsdirektör Findus Sverige, i ett pressmeddelande.

Återkallandet berör bara just enportionslasagnen, 375 gram, alla andra nötköttsleverantörer har försäkrat för Findus att de inte blandat hästkött i maten. Den kund som vill lämna tillbaka lasagnen kan ringa eller kontakta Findus på nätet. Livsmedelsverket har hållits informerat om provtagningen.

Axfood återkallar

Även Axfood återkallar lasagne som misstänks innehålla hästkött. Det gäller varumärkena Eldorado Lasagne Bolognese 1 kilo, Willys Lasagne Bolognese 400 gram samt Hemköp Lasagne Bolognese 400 gram. Företaget bakom produkterna har använt kött från samma slakteri som levererat hästkött till Findus återkallade lasagne, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Likt Findus har Axfood skickat prover för analys men ännu har laboratoriet inte bekräftat misstankarna.

Coop och Ica följer efter

På eftermiddagen drog även Coop tillbaka sin lasagne "Coop Lasagne 400 gram" då matkedjan har samma underleverantör som Findus och Axfood. Coop skriver i ett pressmeddelande, likt de andra två, att produkten inte utgör någon hälsofara men att lasagnen förstås ska innehålla det som står i innehållsförteckningen. Coop uppmanar den som köpt varan att byta den i närmaste butik. Livsmedelsverket är informerat.

Även Ica har dragit tillbaka sin lasagne Ica basic, 400 gram.

– Det finns en misstanke om att det kan finnas hästkött i färsen, men vi har inte fått det bekräftat från leverantören, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica, till TT.

Lasagnen kommer från samma leverantör som Findus lasagne.

– Produkten har återkallats från våra lager och från butik. Vi har också låst kassorna centralt, om butikerna inte hinner plocka bort varan, säger Stiernstedt, men betonar att färsen inte är hälsofarlig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.