Nu åtalas imamen i Malmö för hatpredikan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Basem Mahmoud åtalas för hets mot folkgrupp.

Malmöimamen Basem Mahmoud åtalas för hets mot folkgrupp.  

Detta efter att ha uttryckt antisemitiska åsikter vid flera tillfällen. 

Samtidigt blir han av med sitt hyreskontrakt hos MKB.
– Jag blev oerhört upprörd att han använde lokalen i syfte att sprida extremiska budskap, säger Lars-Erik Lövdén (S), ordförande i MKB.

Under två års tid spred Imamen Basem Mahmoud hatiska budskap och predikade antisemitiska åsikter om judar i en källarmoské i Rosengård. Han påstod bland annat att ”västvärlden styrs av judar” och att muslimer som samverkar med judar är ”förrädare”. 

Nu, två år senare, står han åtalad för hets mot folkgrupp. Enligt åtalet ska Basem Mahmoud predikat, på arabiska, att ”judar är apors och svins avkomlingar”. 

Åklagaren Magdalena Tesfai har kopplat in en forskare i religionsvetenskap, Simon Sorgenfrei. Han menar att Basem Mahmoud anspelar på en rad i Koranen, men att det inte är några direkta citat han använder sig av i sin predikan.

”Samtidigt kan vi se hur predikan knyter an till ett vidare antisemitiskt konspirationsnarrativ som menar att det finns en komplott, i detta fall mot muslimer, mellan ”judar” och ”väst”, skriver Sorgenfrei i ett sms.

Rättegången mot Basem Mahmoud kommer att hållas i september. 

Samtidigt står det klart att Basem Mahmoud inte fått sitt hyreskontrakt förlängt av MKB för källarmoskén i Rosengård.
Foto: Jenny Strindlöv

Hyreskontrakt uppsagt – tvingas lämna lokalen

Samtidigt står det klart att Basem Mahmoud inte fått sitt hyreskontrakt förlängt av MKB för källarmoskén i Rosengård. Han har tvingats lämna lokalen.

Malmös kommunalråd för arbetsmarknad och socialnämnden Sedat Arif (S) hyllar MKB:s beslut i ett inlägg på Facebook. 

”Denna typen av beteende är oacceptabelt och i Malmö finns det ingen som helst plats för den här typen av hets mot enskilda grupper oavsett vilken grupp det handlar om och vart det kommer ifrån. Den lokal som använts för att sprida hatbudskap vid ett flertal tillfällen mot olika grupper i Malmö är uppsagd och de har nu fått lämna lokalen”, skriver han. 

Ordförande för MKB Lars-Erik Lövden (S) bekräftar att hyresavtalet sades upp den 13 juni, dagen innan Basem Mahmoud blev åtalad.

– Han har flyttat ut också. Motivet är att vi behöver lokalerna till andra ändamål. 

Så det har inte med hans hatpredikningar att göra?

– Det är ingen grund för uppsägning av en lokal. Men jag blev oerhört upprörd att han använde lokalen i syfte att sprida extremiska budskap, säger Lars-Erik Lövdén, S.

Kvällsposten söker Basem Mahmoud för en kommentar.

TV: Malmöimamen fortsätter att sprida hat mot judar

Nya hatiska uttalanden: Pratar om att ”krossa och slå judarnas huvuden"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.