Den misstänkte är en 21-årig man. Foto: PolisenDen misstänkte är en 21-årig man. Foto: Polisen

Den misstänkte är en 21-årig man.

 Foto: Polisen
Mannen smyger upp bakom den äldre kvinnan som pratar i telefon. Foto: PolisenMannen smyger upp bakom den äldre kvinnan som pratar i telefon. Foto: Polisen

Mannen smyger upp bakom den äldre kvinnan som pratar i telefon.

 Foto: Polisen
Efter att småbarnsmamman stoppat rånet blev mannen rasande och gav sig på henne. Foto: PolisenEfter att småbarnsmamman stoppat rånet blev mannen rasande och gav sig på henne. Foto: Polisen

Efter att småbarnsmamman stoppat rånet blev mannen rasande och gav sig på henne.

 Foto: Polisen
Mannen misstänks för ofredande, försök till grov stöld och misshandel. Foto: PolisenMannen misstänks för ofredande, försök till grov stöld och misshandel. Foto: Polisen

Mannen misstänks för ofredande, försök till grov stöld och misshandel.

 Foto: Polisen
Här sparkar mannen småbarnsmamman. Foto: PolisenHär sparkar mannen småbarnsmamman. Foto: Polisen
Här sparkar mannen småbarnsmamman. Foto: Polisen
Mannen spottade även småbarnsmamman i ansiktet. Foto: PolisenMannen spottade även småbarnsmamman i ansiktet. Foto: Polisen

Mannen spottade även småbarnsmamman i ansiktet.

 Foto: Polisen

Nu åtalas Gamla stan-mannen

Publicerad

Här är polisens egen bild i arresten av den 21-årige man som åtalas, misstänkt för överfallet mot en småbarnsmamma i Gamla stan i Stockholm.

Brottsrubriceringen är ofredande, försök till grov stöld och misshandel.

Enligt kvinnans lille son hade mannen en kniv nerstoppad i en ficka.

Den 5 januari försökte den 21-årige mannen stjäla från en kvinna på Gamla stans tunnelbanestation. När en småbarnsmamma reagerade och försökte prata med mannen, reagerade han med ilska – attackerade och spottade på henne.

Han åtalas nu för misshandel, ofredande och försök till grov stöld.

Bilderna och övervakningsfilmen här intill visar hela överfallet i trappan. Mannen har identifierats som en 21-årig man som har fått avslag på sin asylansökan. Migrationsverket har sedan tidigare beslutat att utvisa honom till Danmark – det land där han senast befann sig.

I polisförhör har småbarnsmamman, som attackerades av mannen i tunnelbanan, att hon och hennes son och dotter just hade hoppat av t-banan och var på väg ner för trappan från perrongen.

De mötte då en äldre kvinna och en man.

Övertygad om att mannen skulle stjäla

Kvinnan berättar vidare att hon såg att mannen smög upp mot damens kropp och sökte med sin hand. Eftersom hon var fullt övertygad om att mannen skulle försöka stjäla något från damen, så föste hon henne åt sidan – samtidigt som hon sa till henne att hålla koll på sina väskor.

Mannen blev då rasande – och gav sig på småbarnsmamman.

Kvinnan berättar vidare att hon inte trodde att mannen skulle våga göra något mot henne – och uppfattade först inte den blixtsnabba attacken från hans sida.

Hon berättar i förhör att hon fick något slag mot huvudet.

I samband med att mannen flydde från platsen sparkade han småbarnsmamman i bröstet när hon låg på marken – och spottade henne i ansiktet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag