Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Nu är vi störst!

Publicerad
Uppdaterad
Expressen är Sveriges mest lästa, betalda dagstidning.
Expressen har i genomsnitt 24 516 fler läsare per dag än huvudkonkurrenten Aftonbladet.
Det är Sifo som mäter tidningsläsning per dag i den återkommande Orvesto Dag-undersökningen, och nu har Expressen gått om Aftonbladet.
Enligt Sifo hade Expressen under december 973467 läsare per dag, Aftonbladet hade 948951 läsare.
Det betyder att Expressen hade 24516 fler läsare än Aftonbladet.

På ett år

Ett år tidigare var gapet tvärtom: då hade Aftonbladet 125922 fler läsare per dag.
Ända sedan Sifo började mäta antalet tidningsläsare har Expressen minskat gapet.
- Vi har flera månader haft fler läsare på helger, många läser gärna Expressen på lördagar och söndagar, men nu är vi också större på flera vardagar, konstaterar Magnus Alselind som är editionschef.

Lång utveckling

Utvecklingen med minskande gap, både räknat i upplaga - alltså antalet sålda tidningar - och räckvidd, har pågått i flera år.
Expressen har bland annat lanserat flera nya magasin, bilagorna EXTRA och LEVA&BO och SÖNDAG har relanserats, dagliga SPORT-Expressen har fått fler sidor och dessutom har nyhetstidningen gång på gång haft avslöjanden som citerats i andra medier.

Passionen

- Jag må vara idealist, men jag tror att journalistiken är den viktigaste förklaringen till upplageökningen. Vi gör tidning med passion här, och jag tror att läsarna märker det, säger editionschefen Viveka Hansson.

Rekord på nätet

För Expressen är Sifos siffror för tidningsläsningen i december slutet på ett 2010 där Expressen.se satte nya trafikrekord och gick över 2,7 miljoner unika besök.

Först med Ipad

Men också ett år där Expressen, först av alla stora svenska tidningar, lanserade flera iPad-appar och toppade nedladdningslistorna i surfplattan.
Dessutom blev Expressen TV ledande på direktsändningar på nätet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag